„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+21.2 °C
daļēji mākoņains

Daugavpilī notika Mihailam Tālam veltītas filmas pirmizrāde

2. aprīlī Daugavpils kinoteātrī „Silver Screen” notika dokumentālās filmas „Laiks, kura nav. Mihails Tāls” pirmizrāde un tikšanās ar tās režisoru Staņislavu Tokalovu. Zālē sanāca galvenokārt pieredzes bagātie un jaunie šahisti no Daugavpils šaha kluba un šaha cienītāji.

Dokumentālā filma ir veltījums latviešu šahistam Mihailam Tālam 80 gadu jubilejā. Vēsturiskie video par Mihaila Tāla uzvaru pasaules čempionātā, toreizējās padomju savienības sacensībās  un TV tiešraidēs un viņa publiskajām lekcijām draudzīgi iederas bērnu un līdzgaitnieku šodienas portretējumos. Stundas garajā kinostāstā vien nepilnas piecas minūtes ir atvēlētas latvieša triumfam 1960. gadā pār Mihailu Botviņņiku Pasaules čempionātā un viņa svinīgo sagaidīšanu Rīgā, kur tauta šahistu un arī auto, kurā meistars brauca, nesa uz rokām. Latvietim toreiz bija tikai 24 gadi. Režisors nestāsta par M. Tāla izcilajām  kombinācijām, kas ir ietvertas pasaules šaha mācību un vēstures grāmatās. Filma ir stāsts par cilvēku, kura ģenialitāti apbrīnoja daudzi.

S. Tokalovs par Mihailu Tālu sāka interesēties pēc sarunas ar lielmeistara meitu Žannu, kura filmā atskaņoja tēva iemīļoto komponistu J. S. Baha un Sergeja Rahmaņinova skaņdarbus. Viņa atceras, kā Mihails Tāls jautājis mammai, kādā secībā jāmazgājas vannā, proti, vai vispirms jānovelk drēbes vai tomēr jāsaziepējas.

Visu rakstu lasiet 8. aprīļa numurā.