„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+20.1 °C
daļēji mākoņains

Lielajiem piensaimniekiem krājas parādi, bet mazie atsakās no projektiem

Latgales un Sēlijas piensaimnieki „Latgales Laikam” ar bažām pastāstīja, ka  arī šogad viņiem jācīnās zemo piena iepirkuma cenu apstākļos, turklāt lielo fermu saimniekiem uz pleciem ir uzgūlies parādu slogs. Lielie piensaimnieki saņem 20-22 eirocentus par kg, bet mazie -- 15. Tikmēr piena pašizmaksa ir 30 eiro centi lielajām un 18-20 eiro centi mazajām saimniecībām.

Līksnas pagastā saimnieko un Viktors Kalāns, Līksnas pagasta SIA „Kļavas V” saimnieks, kurš ir investējis vairāk kā 1milj. eiro mūsdienīgā, ar karuseli aprīkotā un 400 govju lielā kompleksā, un Aivars Kudiņš ar 60 govīm, kurš līdz šim attīstībā ieguldījis mazo projektu līdzekļus.

V. Kalāns „Latgales Laikam” teica, ka var nomaksāt tikai 1/3 no visiem kārtējiem rēķiniem. „Manā saimniecībā strādā 40 strādnieki. Es pirmām kārtām samaksāju darba algas strādniekiem, nomaksāju arī visus nodokļus. Pēc tam samaksāju bankai kredītprocentus. Bet vēl ir jāpērk lopbarība, dīzeļdegviela, zāles. Tagad sāksies sējas laiks, un man būs jāpērk minerālmēsli. Paldies sadarbības partneriem, kuri ir saprotoši un piekrīt atliktajiem maksājumiem,” teica V. Kalāns.

Visu rakstu lasiet 8. aprīļa numurā.