„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+11.4 °C
skaidrs laiks

Gidam mūsdienās ir jābūt ekstrasensam

Mūsdienās gids vairs nav patiesības nesējs, bet gan interpretators un ekstrasenss, uzskata Daugavpils Marko Rotko mākslas centra gids Ivars Magazeinis, kuram ilggadējais hobijs ir pārtapis par darbu. Ik dienu, uzņemot tūristus, viņš sākumā „uztausta”, ar kādu misiju cilvēks atnācis - vai ziņkāres dzīts, cerot uzzināt ko jaunu, vai arī vēlas apstiprināt savus esošos stereotipus par kādu jomu. Gidam tas esot jāuzmin un jāizvērtē, ko stāstīt tai vai citai tūristu grupai, lai piesaistītu uzmanību un nekļūtu garlaicīgi. Ja paveiksies atrast kopīgu valodu, ekskursija var izvērsties ļoti aizraujoša, protams, neiztiekot bez Ivara savdabīgā humora un riekšavas veselīgas ironijas.

Lai arī Rotko centrā Ivars Magazeinis strādā tikai trīs gadus, viņam ir vismaz 25 gadu gida pieredze. Ivars pajoko, ka vārds „gids” mūsdienās nav populārs, tagad visus moderni saukt par klientu apkalpošanas speciālistiem vai vēl labāk – par animatoriem. Pēc izglītības Ivars ir vācu filologs un pedagogs, kas pēc viņa teiktā nav vīrietim raksturīga izglītība. Par neilgo darba pieredzi pedagoģijā viņš pajoko, ka tā bijusi tā laika nodeva valstij: „Tagad ar demokrātiskiem argumentiem notiek diskusijas par nepieciešamību dakteriem obligāti atstrādāt. Mūsu laikā neviens par to nediskutēja - ja valsts maksā par izglītību, tad, gribi vai negribi, pēc tam pāris gadi bija jāatstrādā. Arī es nostrādāju par vācu valodas skolotāju. Kopš ar ģimeni pārcēlāmies uz Daugavpili, jau 26 gadus veiksmīgi esmu prom no pedagoģijas.” 

Visu rakstu lasiet 15. aprīļa numurā.