„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+14.5 °C
daļēji mākoņains

Tukšās ēkas vēl cer uz jaunu dzīvi

Tukšās ēkas Daugavpilī ir iedalītas divās kategorijās – tās, kuras vēl ir apmierinošā stāvoklī un var iegūt otru elpu, un grausti, kuri dažkārt rada draudus cilvēku drošībai. Tukšās ēkas un mājas bijā pilsētas ainavu, taču dažām no tām ir paveicies un tās ieguvušas jaunu dzīvi.

Kā veiksmīgākos atdzimšanas piemērus var minēt ūdenstorni, komandanta māju un ieroču arsenālu cietoksnī. Šie objekti tagad ir zināmi kā cietokšņa Kultūras un informācijas centrs, Valsts policijas Latgales reģiona pārvalde un Marka Rotko mākslas centrs. Šo būvju restaurācijā ieguldīti lieli ES, valsts un pašvaldības līdzekļi, un tagad tajās atkal mutuļo dzīve, tūristus priecē gan ārējais izskats, gan iekštelpas. Drīzumā vairs nebūs tukša arī skaistā bijušās sinagogas ēka Lāčplēša ielā 39, kur vasaras beigās plānots atvērt Sociālo lietu pārvaldes klientu apkalpošanas centru.

Otru dzīvi ar laiku iegūs bērnu Saules skolas ēka Muzeja ielā 3, šeit būs dienesta viesnīca. No pilsētas „sejas” pazudīs arī bijušās „Daiļrades” grausts. Vairāk nekā „kolēģēm”, ir paveicies bijušās 5. pamatskolas ēkai Parādes ielā 7, jo tajā mācās bērni. Savukārt bijusī 7. un 8. pamatskola Vecajā Forštatē un Judovkā jau sen stāv tukšas, un diezin vai kādreiz tās atkal tiks izmantotas. Par tām interesējas nevis investori, bet cilvēki bez noteiktas dzīvesvietas un huligāni.

Visu rakstu lasiet 15. aprīļa numurā.