„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+7.3 °C
daži mākoņi

Gājputni izposta sējumus

Lauksaimnieki ar bažām gaida maiju, kad sadīgs zirņi un pupas, jo migrējošajām zosīm un pīlēm tā ir tikpat kārota barība kā bērniem konfektes. Putnu armādas, kur ir ap 2000 -- 3000 īpatņu, pāris stundās noēd desmitiem hektāru. Zemnieki līdzīgu bēdu piedzīvoja jau martā, kad gājputni nopostīja ziemājus.

Maigurs Krievāns, Pilskalnes pagasta graudkopis un Daugavpils rajona lauksaimnieku apvienības valdes priekšsēdētājs, uzskata, ka ne tikai gājputni, bet arī citi meža dzīvnieki ir drauds graudaugu un kartupeļu laukiem. „Pirms 4-5 gadiem stirnas noēda 10 ha lielu rapša lauku. Esam vaicājuši gan LAD, gan Zemkopības ministrijai, vai būs kompensācijas, un atbilde katru gadu ir viena un tā pati -- nav naudas kompensācijām, laukus sargājiet paši vai tos apdrošiniet. Zosis nedrīkst šaut, tāpēc zemnieki tās dzenā ar suņiem. Kad suns ir prom, pēc kāda laika putni atgriežas. Lietuvieši zosis šauj. Es uzskatu, ka to vezumu var izkustināt no vietas tikai ar izmaiņām Medību un citos likumos. Zemnieks cieš milzīgus zaudējumus, nopostītie lauki taču ir jāpārsēj,” teica M. Krievāns.   

Visu rakstu lasiet 22. aprīļa numurā.