„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+10.6 °C
daži mākoņi

Likvidējot skolas, laukos draud iestāties vēl lielāka depresija

Nākamajā mācību gadā divās Krāslavas novada skolās zvans vairs nesauks uz stundu. Novada dome lēmusi no 1. augusta likvidēt Kalniešu pamatskolu un Skaistas sākumskolu. Nākamgad tāds pats liktenis sagaida Kombuļu pagasta Sauleskalna sākumskolu, savukārt grāfu Plāteru Poļu pamatskolas pastāvēšanu izdevies pagarināt vismaz uz gadu, pateicoties Polijas valdības atbalstam. Pašvaldība līdz šim centusies atbalstīt skolu pastāvēšanu arī ar mazu skolēnu skaitu, taču turpmāk tas vairs neesot iespējams, jo bērnu skaits pagastos turpina sarukt.

Kalniešu pamatskolā, kas pērn nosvinēja 75 gadu jubileju, par visu jau tiek runāts pagātnes formā. Šogad skolu absolvēs četri jaunieši, tas būs 76. un pēdējais izlaidums skolas pastāvēšanas laikā. Direktore Ruta Livča atzīst, ka baumas par skolas iespējamo slēgšanu bijušas jau labu laiku, taču lēmums nācis ļoti pēkšņi, nedodot iespēju pacīnīties. Viņasprāt, skola varēja noturēties vēl vismaz gadu, lai arī nākamgad būtu tikai viens pirmklasnieks. Līdz šim pagasts apmaksājis bērniem pulciņus, divus pēdējos gadus veikts pamatīgs kosmētiskais remonts, nomainītas ēdnīcas mēbeles un iekārtas. Uzzinot par skolas likvidēšanu, daži vecāki jau pārcēluši savus bērnus uz citām skolām.

Visu rakstu lasiet 26. aprīļa numurā.