„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+16.8 °C
skaidrs laiks

Mājokļu renovācijai pieejami 167 miljoni eiro

Daugavpils iedzīvotāji ir ieinteresēti daudzdzīvokļu māju siltināšanā – par to varēja pārliecināties seminārā „Daudzdzīvokļu ēku atjaunošana – gudra rīcība tagadnei un nākotnei”. Uz pasākumu, kurā valdīja konstruktīva gaisotne, ieradās aptuveni 40 cilvēki.

Nosiltināto māju skaita ziņā Daugavpils pašlaik atrodas vienā no pēdējām vietām Latvijā. Piemēram, Liepājā, kur ir 600 daudzdzīvokļu mājas, ES programmu ietvaros vien nosiltinātas vairāk nekā 100 mājas, savukārt Daugavpilī no gandrīz 900 namiem pilnībā nosiltināti ir 7, turklāt tikai ar pašvaldības atbalstu, nevis izmantojot ES programmu līdzekļus. Seminārā speciālisti detalizēti informēja auditoriju par siltināšanas izdevīgumu un finansiālajām iespējām, kuras nesen kļuvušas pieejamas šajā plānošanas periodā, pateicoties ES fondiem, kā arī par pašvaldības līdzdalību, kura pavisam drīz ieviesīs jaunas atbalsta programmas.

Domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe informēja, ka jaunajā ES fondu programmā nav paredzēta energosertifikāta un tehniskās dokumentācijas apmaksa – tas mājas iedzīvotājiem būs jādara par savu naudu. Tāpēc pašvaldība pašlaik gatavo grozījumus pašvaldības Saistošajos noteikumos. Saskaņā ar tiem, dome līdzfinansēs 80% energosertifikāta un tehniskās dokumentācijas izstrādes izmaksu. Tas attiecināms tikai uz mājām, kurām ir pārvaldnieks (nav svarīgi, kooperatīvs, privātfirma vai Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums), kā arī tām, kuru iedzīvotāji kopsapulcē nolēmuši veikt renovāciju. Kā atzīmēja P. Dzalbe, jāsaprot, ka energosertifikāta daļa ir energoaudits, kurš obligāti jāveic mājā pirms renovācijas.

Visu rakstu lasiet 6. maija numurā.