„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+5.8 °C
apmācies

Piena cenu prognozes neiepriecina

Maijā vidējā piena iepirkuma cena valstī ir noslīdējusi zem 20 centiem, bet zemākā kritusies jau līdz 14 centiem par litru, vasarā zemākā cena varētu būt jau 11-12 centi, „Latgales Laikam” pastāstīja Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks, piebilzdams, ka citviet Eiropā pienu iepērk par 25-26 centiem. Savukārt  a/s „Preiļu siers” valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts ir daudz optimistiskāks, - vasarā piena cena nenokritīs zemāk par 14 centiem mazajiem un par 19,5 -- 20 centiem lielajiem zemniekiem.

„Ja piena ir vairāk, iepirkuma cenas krītas. Tas ir loģiski. Risinājums -- efektīvāka piena ražošana. To var panākt, samazinot piena pašizmaksu. Es vienmēr esmu teicis, ka mazie un vidējie zemnieki ir izvēlējušies dārgu lopbarības sagatavošanas tehnoloģiju. Piemēram, skābbarības ruļļu plēve maksā ap 5 eiro/t, un tas ir tikpat daudz, cik izmaksā skābbarības salikšana bedrē. Tāpat ir jādomā par ražošanas koncentrāciju. Piemēram, mazie piena piegādātāji varētu kooperēties vai paplašināties, lai piegādātu kombinātiem vairāk piena. Mūsdienās nav iespējams attīstīties, ja saimniecībā ir tikai 5-10 govis," saka J.Šņepsts.

Visu rakstu lasiet 13. maija numurā.