„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

Mākslas uzdevums ir palīdzēt aizmirst ikdienu

Ar daudziem koncertiem visā Latvijā šogad svin komponista Pētera Vaska 70 gadu jubileju. Aizputē, Kurzemē, dzimušais komponists ciemojās arī Latgalē, jo tieši Rēzeknes koncertzālē „Gors” notika pasaules pirmizrāde neparastam projektam. P.Vaska klavierdarbu cikla „Gadalaiki” koncertizrāde bija tapusi Londonā, to sagatavojuši pianists Reinis Zariņš un dejotājs un horeogrāfs Kirils Burlovs.  Možajam un dzīvespriecīgajam komponistam nemaz nav jājautā, kā var saglabāt tādu jauneklīgumu, to Pēteris Vasks atklāj uzreiz, aicināts piesēst uz sarunas laiku: „Stāviet, pēc iespējas vairāk stāviet! Tas nav cilvēkam dabīgs stāvoklis – sēdēt. Es pat notis rakstu pie pults, stāvot kājās.”

Rēzeknes „Goru” P.Vasks ir nodēvējis par vislabāko koncertzāli Baltijas valstīs. „Dievs ir svētījis šo vietu, te ir izcils brīnums! Šeit skan viss, lielā zāle, mazā, viss pārējais šeit ir tik cilvēciski ierīkots. Akustika zālē ir izcila. Es braucu šurp, cik vien bieži varu, un braukšu vēl,” viņš sola.

Pēteris Vasks esot pasaulē visvairāk atskaņotais latviešu komponists. Ko šis statuss ir mainījis Aizputes zēnā? „Tas Aizputes zēns tāds pats vienkāršs lauku zēns vien ir palicis. Esmu Kurzemes puisis, dzīvoju prieka pilns, tāpēc, ka es visvairāk pasaulē mīlu mūziku. Tā ir mana profesija, un Dievs man ir devis spējas radīt mūziku. To es visvairāk gribu, un es to daru. Turklāt es dzīvoju jau 26. gadu brīvā Latvijā! Esmu par dzīvošanu saskaņā ar Dieva likumiem un katru dienu sagaidu kā lielu skaistu notikumu. Neesmu zaudējis visam atvērtās acis un sirdi, kāda man bija manā dzimtajā pilsētiņā pirms tik daudziem gadu desmitiem,” sevi raksturo jubilārs.

Visu rakstu lasiet 20. maija numurā.