„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.9 °C
apmācies

Vai atkal maijvaboļu uzlidojums?

Tradicionāli ik gadu maijā var vērot maijvaboļu masveida pulcēšanos. Jo īpaši to var just vakarā, traucoties ar automašīnu pa ceļu, jo vēlas vakara stundas mīlošie kukaiņi lielā vairumā trāpās tieši automašīnai ceļā un triecas stiklā, radot nedaudz sirreālu sajūtu par maijvaboļu armijas uzlidojumu.

Latgales zoodārza entomologs Valērijs Vahruševs atzīst, ka cilvēku parasti biedē nezināmais, bet bīties no maijvabolēm nevajadzētu vispār, ja vien neesat lauksaimnieks vai mazdārziņa īpašnieks, jo daudzām dārza kultūrām šī vabole gan spēj nodarīt skādi.

Entomologs mierina, ka nekas ārkārtējs šogad nav noticis un maijvaboļu nav tik daudz, kā 2013. gadā, kad patiešām bija vērojama milzīga šo vaboļu populācija, jo īpaši visā Baltijas jūras piekrastē, ko entomologi joprojām nespējot izskaidrot. Viens no minējumiem esot spēcīgās vēja plūsmas, kas maijvaboles sanesušas pie jūras, kur tās bezspēcīgi sakritušas ūdenī un gājušas bojā. Kādu laiku pat bijušas slēgtas pludmales, lai tās varētu iztīrīt no vabolēm.

Visu rakstu lasiet 20. maija numurā.