„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+2.2 °C
daļēji mākoņains

Latvāņi jāiznīdē zemes saimniekam

Kam ir jāiznīdē  Sosnovska latvāņi, kas katru gadu sakuplo šosejas Daugavpils-Rēzekne malā Špoģu ciemā, interesējas „Latgales Laika” lasītājs Juris Mukāns.

Višķu pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Proms teica, ka platības gar šoseju, kur aug latvāņi, pieder gan privātajiem īpašniekiem, gan VAS „Latvijas valsts ceļi”. Viena daļa platību jau ir atbrīvota no latvāņiem, bet citas -- nav.

Valsts augu aizsardzības dienestā (VAAD) paskaidroja, ka latvāņi ir jāiznīdē zemes īpašniekam vai valdītājam, jo šis augs kaitē cilvēkam un videi. Ja zemes īpašnieki ir a/s „Latvijas valsts ceļi” vai lauksaimnieks, viņi ir administratīvi atbildīgi par sakoptām ceļmalām. Likumdošana nosaka, ka pilsētu vai novadu pašvaldības organizē un koordinē latvāņu izplatīšanas ierobežošanas pasākumus. Turklāt, ja zemes īpašnieki vai valdītāji nedara neko, tad latvāņus iznīcina pašvaldības, bet zemes saimniekam ir jāsedz izdevumi.  

Visu rakstu lasiet 20. maija numurā.