„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+0.0 °C
neliels sniegs

Akcija “Īpaša grāmata īpašā plauktā” sākas visā Latvijā

Šonedēļ visā Latvijā sākusies Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) akcija “Īpaša grāmata īpašā plauktā”, sniedzot iespēju ikvienam dāvināt bibliotēkas Tautas grāmatu plauktam sev nozīmīgu grāmatu, titullapā ierakstot vēstījumu vai personisku stāstu, kas saistās ar šo izdevumu.  Grāmatas pieņems publiskajās bibliotēkās visā Latvijā, kā arī Gaismas pilī.

 Akcijas “Īpaša grāmata īpašā plauktā” pirmajā dienā – Pārdaugavas svētku un Muzeju nakts laikā 21. maijā – Tautas grāmatu plauktam tika uzdāvinātas teju 100 grāmatas. To vidū ir dzeja, proza, romāni, reliģiska satura literatūra, tostarp 18. gs. Bībele un citi izdevumi. Starp dāvinātājiem ir sabiedrībā pazīstamas personības – Latvijas Institūta direktore Aiva Rozenberga, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, politiķe un diplomāte Sandra Kalniete, dzejnieks Uldis Bērziņš, dzejniece Inese Zandere, rakstniece Anna Žīgure, Latvijas Radio raidījuma “Kultūras Rondo” veidotāji, Latvijas Radio raidījuma “Krustpunktā” vadītājs Aidis Tomsons, jurists un politologs Tālavs Jundzis, Latvijas Nacionālā baleta prīma Elza Leimane, komponists Juris Karlsons, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga, pasaulslavenā operdziedātāja Elīna Garanča, komponists Arturs Maskats u.c.

Interesi par dāvināšanas iespēju izrādījuši arī latvieši ārzemēs. Tautas grāmatu plaukta komanda gaida arī grāmatas no ārvalstīm. Izdevumus jāadresē uz šo pasta adresi:

 Tautas grāmatu plauktam

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Rīga, Latvija

LV-1423

 Uzdāvinātās grāmatas papildinās tos izdevumus, kuri Tautas grāmatu plauktā nogādāti kopš 2014. gada, kad ar LNB un nodibinājuma “Rīga 2014” akciju “Gaismas ceļš – grāmatu draugu ķēde” tika atklāta Rīgas-Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programma.

 “Kāpēc dāvināt? Mēs vēlamies, lai bibliotēkā būtu īpaša vieta, ko veidojuši cilvēki paši – līdzdarbojoties. Tāpēc mums ir svarīgi, lai grāmatā būtu stāsts, kas vēsta par katra dāvinātāja individuālo vēsturi; par to, kas nav izlasāms enciklopēdijās vai romānos. Par ikdienu, nejaušībām, sajūtām vai uzskatiem. Par to, kas citādi nogrimtu laika plūdumā,” stāsta Tautas grāmatu plaukta komanda.

 Varbūt grāmatā ir iespiests zīmogs vai palicis kafijas traips, atzīmēti mīļākie citāti? Taču varbūt tā iegādāta par pirmo algu vai apceļojusi pasauli? Tautas grāmatu plauktā nokļuvušie vēstījumi tiks glabāti mūžīgi! Plaukta saturs arī sniegs priekšstatu par attieksmi pret lasīšanu un kultūru nemierīgajā informācijas laikmetā.

 Kopumā Tautas grāmatu plauktā līdz LNB 100. jubilejai 2019. gada 29. augustā plānots ievietot aptuveni 15 000 grāmatu. Šobrīd tajā mājvietu radušas jau teju 5000 grāmatu.

 KĀ PIEDALĪTIES AKCIJĀ

 Izvēlies vienu īpašu grāmatu, ko dāvināt Tautas grāmatu plauktam;

  • Ieraksti titullapā vēstījumu, kāpēc Tu dāvini tieši šo grāmatu (valodai nav nozīmes);
  • Dodies uz sev tuvāko publisko bibliotēku vai LNB;
  • Paņem līdzi jau aizpildītu vai aizpildi uz vietas dāvinājuma veidlapu (pieejama tautasgramatuplaukts.lv);
  • Nodod grāmatu bibliotekāram;
  • Saņem apliecinājumu par dāvinājumu;
  • Paldies! Viss paveikts!

 Projektu īsteno Latvijas Nacionālā bibliotēka.