„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+1.9 °C
apmācies

Kādā vecumā bērnam jāsāk skolas gaitas?

Latvijā pastāvīgi norisinās diskusijas par to, kādā vecumā bērnam sākt skolas gaitas. Vieni uzskata – jo agrāk, jo labāk, jo tādējādi bērns agrāk pabeigs skolu, savukārt citi tieši pretēji uzstāj, ka bērnam jāsāk iet skolā no septiņiem gadiem un vecākiem, jo agrāk bērns nav gatavs skolai ne fiziski, ne emocionāli.

Vienlaikus notiek strīdi par divpadsmit klašu nepieciešamību, jo bērni, kuri sāk iet skolā no 7 un 7,5 gadiem, pabeidz to gandrīz 20 gadu vecumā.

Vēl pirms dažiem gadu desmitiem mūsu vecāki absolvēja skolu 16-18 gadu vecumā, bet 20—21 gada vecumā jau pabeidza institūtu un sāka strādāt. Mūsdienās bērni beidz skolu 19 gadu vecumā, dažkārt – arī vēlāk. Kā ir labāk – sākt iet skolā no 6 gadiem un pabeigt to 18 gadu vecumā, vai iegūt vidējo izglītību skolā līdz 20 gadiem? Viennozīmīgas atbildes uz šo jautājumu nav.

Daugavpils domes Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova, balstoties uz savu pieredzi un situāciju Daugavpilī, saka, ka pirmajā klasē bēram jāsāk iet no septiņu gadu vecuma.

Visu rakstu lasiet 27. maija numurā.