„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 30. aprīlis
Otrdiena
Liāna, Lilija
+16.7 °C
apmācies

Reformas rezultātā skolotāju algas var sarukt

Izglītībā reformas ir nepieciešamas, tomēr Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātais pedagogu atalgojuma modelis, ko plānots ieviest jau no 1. septembra, esot nepārdomāts, uzskata Daugavpils izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova. Veicot rūpīgus aprēķinus, IP speciālisti secinājuši, ka daļa pedagogu reformas rezultātā saņems mazāku atalgojumu. Pašlaik notiek arī asas politiskās debates. Viens no ministra Kārļa Šadurska izstrādātās reformas klupšanas akmeņiem ir tāds, ka panākt lielāku atalgojumu reģionu skolās bija plānots uz Pierīgas pedagogu lielo algu rēķina. Taču rezultātā cietīs arī citu lielāko pilsētu pedagogi. „Mūsu ministrs ir matemātiķis, bet mēs, filologi, ar skaitļiem nemētājamies, visu uzmanīgi rēķinām,” saka M. Isupova.

Ministra aprēķins ir vienkāršs – šodien minimālais atalgojums vispārizglītojošo skolu pedagogiem ir 420 eiro par likmi, bet pēc reformas paredzēti 680 eiro, tātad -plus 260 eiro. Bet M. Isupova skaidro, ka turpmāk viena pedagoga likme būs 30 stundas nedēļā nevis 21 kā tagad. Līdz šim par 30 stundām pedagogs varēja saņemt 600 eiro, tātad, starpība būs tikai 80 eiro. „Daugavpils pašvaldībā mērķdotācijas sadales kārtība ir ļoti stingra – obligāti jānodrošina mācību plāns, atbalsta pasākumi (sociālais pedagogs, psihologs), un tikai atlikušo naudu var ielikt likmē. Tāpēc mūsu likmes nav tik lielas kā citās skolās Latvijā. Pašlaik vidējā samaksa par likmi Daugavpils skolās ir 509 eiro par 21 stundu, tātad 727 eiro par 30 stundām, bet mums piedāvā 680 eiro. Daugavpils 13 skolās pašlaik alga ir no 485 līdz 565 eiro par likmi, tātad rezultātā šiem pedagogiem būs samazinājums no 13 līdz 127 eiro par likmi,” pauž neizpratni M. Isupova.

Visu rakstu lasiet 31. maija numurā.