„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+17.7 °C
daži mākoņi

Stalidzāni samazinās pašu audzēto ganāmpulku

Līksnas piensaimniekiem Annai un Arvīdam Stalidzāniem ir pienācis brīdis, kad piena iepirkuma cenas piespiedušas pieņemt sāpīgu lēmumu – uz pusi samazināt govju skaitu.

Stalidzāni piena lopkopībā darbojas kopš kolhoza sabrukšanas laikiem. Sākuši ar trim govīm, katru gadu 2-3 govis nāca klāt, iegādājās lietotu tehniku. Tad sekoja 2009. gada piena cenu krīze, ko saimnieki izturējuši godam. Taču šogad kombināts par piena litru maksā 15 centus, lai gan tā pašizmaksa viņu saimniecībā ir 24 centi. Saimnieki nolēmuši atstāt vien pusi no 27 piena govju ganāmpulka. „Tas ir sāpīgs lēmums, jo gotiņas ir pašu audzētas. Mums virs nav spēka un vēlēšanās strādāt par kapeikām,” pastāstīja Anna. Arvīds piebilda, ka saimniecībā paliks ar graudaugiem apsētie lauki un neliels cūku pulciņš, ko viņš atjaunojis tikai nesen, jo ir beigusies Āfrikas cūku mēra krīze.

Visu rakstu lasiet 10. jūnija numurā.