„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+13.4 °C
daļēji mākoņains

Obligātā suņu čipošana atlikta līdz nākamajam gadam

Līdz 2017.gada 1.janvārim ir pagarināts termiņš obligātai suņu apzīmēšanai ar mikroshēmu, šādu lēmumu 28. jūnijā pieņēma valdība, izskatot grozījumus MK noteikumos par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtību. Iepriekš noteikumi paredzēja, ka suņu īpašniekiem savi mīluļi ir jāapzīmē ar mikroshēmu un jāreģistrē Lauksaimniecības datu centrā (LDC) līdz šā gada 1. jūlijam.

Tuvojoties obligātā termiņa beigām, sabiedrībā sākās asas diskusijas. Suņa čipošana ir maksas pakalpojums, ko veic praktizējošs veterinārārsts. Reizē ar suņa čipošanu nepieciešama arī pases izsniegšana, ja tādas līdz šim nav bijis, kā arī dzīvnieka reģistrēšana LDC datubāzē. Viss kopā suņa īpašniekam izmaksā 20-25 eiro. Ministrija saņēma arvien vairāk iebildumu, ka daļa iedzīvotāju nav gatava veikt obligāto čipošanu finansiālu apsvērumu dēļ. Šī iemesla pēc sākotnēji Zemkopības ministrija izstrādāja minēto MK noteikumu grozījumu projektu, paredzot, ka suņu apzīmēšana ar mikroshēmu un reģistrācija nav obligāta fizisku personu suņiem, kuri mīt ārpus pilsētas vai ciema teritorijas (izņemot izstāžu suņus, kas izbrauc no valsts). Par šo grozījumu projektu tika spriests kopš marta, un tam uzradās daudz pretinieku, kas to nosauca par diskriminējošu attiecībā pret citiem suņu īpašniekiem.   

Visu rakstu lasiet 1. jūlija numurā.