„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 1. maijs
Trešdiena
Ziedonis
+14.4 °C
daļēji mākoņains

Aci pret aci ar čūsku

Iestājoties karstam laikam, arvien biežāk sabiedriskās vietās cilvēki satiekas ar čūskām un sauc talkā ugunsdzēsējus-glābējus, kuri cilvēku vidē ieklīdušo rāpuli cenšas notvert un izlaist savvaļā. Čūsku parādīšanās cilvēku tuvumā šajā laikā nav nekas neparasts, atzīst Latgales zoodārza speciālists Valērijs Vahruševs. Lai arī čūskas ir siltummīles, karstu un tveicīgu laiku tās cenšas pārlaist slēpnī, par kuru var kļūt gan cilvēka miteklis vai pagrabs, gan malkas grēda vai akmeņu krāvums. 

V. Vahruševs atgādina, ka Latvijā ir sastopamas triju veidu čūskas – odzes, gludenās čūskas un zalkši. Indīga ir tikai viena – odze. Gludenās čūskas pārsvarā mitinās Baltijas jūras piekrastes apkaimē, bet Latgalē sastopamas galvenokārt odzes un zalkši. Jāteic, ka agrāk arī zalkši Latgalē nebija raksturīgi, tie vairāk mitinājās Siguldas apkaimē, taču pirms gadiem desmit sākuši masveidā parādīties arī mūsu reģionā. Zoologs atzīst, ka globālā sasilšana ietekmējusi to, ka daudzu sugu īpatņi parādās reģionos, kur agrāk nekad nav manīti. Iespējams, Latvijas dabā klīst arī kādas eksotiskas čūskas, kas ir ievestas no ārvalstīm un nonākušas savvaļā, taču pagaidām nav vēl savairojušās pietiekamā daudzumā, lai tās pamanītu.

Atšķirt visas trīs Latvijā mītošās čūskas var pēc krāsojuma un acīm.

Kā atšķirt indīgo čūsku un izvairīties no tikšanās ar to, lasiet 8. jūlija numurā.