„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+9.2 °C
daļēji mākoņains

Piensaimniekiem ir jākliedz skaļā balsī

„Zemkopības ministrs saka, ka piensaimnieki esot saņēmuši lielāko atbalstu visā lauksaimniecības pastāvēšanas vēsturē.  Taču viņš nepasaka, ka 50% atbalsta ir subsīdijas, kuras izmaksātu arī tad, ja nebūtu krīzes,” 4. jūlijā preses konferencē Daugavpils novada domē teica piensaimnieks, Līksnas pagasta SIA „Kļavas V” īpašnieks, domes deputāts Viktors Kalāns.

„Diemžēl, Lielbritānijas izstāšanās no ES Latvijā kļuvusi aktuālāka par piensaimnieku problēmām, lai gan mums ir jākliedz pilnā balsī, ka Latvijas piena iepirkuma cena patlaban ir viszemākās ES. No 2014. gada nogales līdz šī gada jūlijam piena cena lielajiem piena ražotājiem ir samazinājusies no 38 līdz 18 centiem. Mazajiem zemniekiem šobrīd maksā 12 -- 15 centus. Bet piena pašizmaksa ir 25 -- 30 centi. Gan piensaimniekiem, gan izejvielu piegādātājiem aug parādi. Polijā par pienu maksā 25 -- 27 centus, bioloģiskā piena litrs ir vēl dārgāks -- virs 30 centiem,” uzsvēra piensaimnieks.  

V. Kalāns atzinīgi vērtē Igaunijas pieredzi, kur piensaimnieks saņem nelielu daļu no veikala peļņas. Savukārt Vācijā ir zemākās piena cenas „griesti” - kombināti nedrīkst iepirkt pienu zem minimālās cenas, kas ir noteikta ar likumu.

Visu rakstu lasiet 8. jūlija numurā.