„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+7.1 °C
daļēji mākoņains

Suņi spēj mainīt neredzīgu cilvēku dzīvi

Jau trīs gadus Latvijā darbojas servisa suņu biedrība „Teodors”, kas gatavo suņus-pavadoņus neredzīgajiem cilvēkiem. Šobrīd pie šādiem četrkājainiem palīgiem jau tikuši desmit redzes invalīdi, kuri kopā ar saviem mīluļiem 28. jūnijā satikās biedrības rīkotajā seminārā Daugavpilī, kas bija pirmais mēģinājums plašākai sabiedrībai pastāstīt par servisa suņu lielo nozīmi invalīdu dzīvē.

Uzrunājot semināra dalībniekus, Daugavpils domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis atzina, ka dienu iepriekš mēģinājis pastaigāt pa istabu aizvērtām acīm, lai kaut nedaudz iejustos neredzīgu cilvēku ādā. Viņš uzsvēra, ka šiem cilvēkiem ir ļoti nepieciešams sabiedrības atbalsts un izpratne.

Biedrības kinoloģe Zaiga Kļaviņa atzīst, ka suns-pavadonis ir tāds pats darba suns, kā robežsardzes vai policijas suns. Vienīgā atšķirība – tos nefinansē valsts, tāpēc biedrība strādā par ziedojumiem. Suņu sagatavošanu uzņēmusies pati Zaiga ar savu vīru – Somijas kinologu Juhu Hertuainenu, kurš savā dzimtenē jau sagatavojis vairāk nekā 250 servisa suņus. Kinologi iegulda servisa suņu sagatavošanā savus līdzekļus, ko nopelna Somijā, turpretī sagatavotos suņus-pavadoņus Latvijā cilvēks ar invaliditāti no biedrības saņem par brīvu. Turklāt biedrība uzņemas atbildību arī par suņu turpmākajām gaitām, regulāri tos apmāca, nodrošina sunim barību un ārstēšanos. Pēc kinoloģes domām, visvairāk šiem mērķiem atbilst labradora un retrīvera šķirnes suņi, taču esot arī vācu aitu suņu jaukteņi.

Servisa suns neredzīgam cilvēkam sniedz drošības un neatkarības izjūtu, vairo mobilitāti.

Visu rakstu lasiet 8. jūlija numurā.