„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+16.1 °C
daļēji mākoņains

Pedagogu darba algas labi izskatās tikai uz papīra

No 1. septembra Latvijā stāsies spēkā jaunā skolotāju darba apmaksas sistēma. Valdība 5. jūlijā apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādāto projektu, ierēdņi pie tā strādāja trīs gadus. Visu šo laiku Latvijas pedagogi, kas dzīvo gluži kā uz pulvera mucas, mainoties ministriem, kuri nāk ar kārtējām reformām, pauduši savu neapmierinātību ar jauno modeli.

Reformas sagatavošanas laikā ir nomainījušies trīs izglītības ministri. Pašreizējais ministrs Kārlis Šadurskis piedāvāja savu modeli, kurš paredz zemākās pedagogu algas likmes paaugstinājumu līdz 680 eiro pašreizējo 420 eiro vietā.

No 1. septembra pieaugs vispārējās, profesionālās, interešu izglītības, kā arī pirmsskolas izglītības pedagogu darba alga, taču viņu algas sākotnēji tiks palielinātas līdz 620 eiro, bet pēc gada – līdz 680 eiro. No 1. janvāra palielināsies profesionālās izglītības pedagogu likme, bet augstskolu un koledžu pasniedzēju darba algas tiks paaugstinātas triju gadu laikā.

Reforma paredz skolotāju un skolēnu skaita proporcijas palielināšanos. Agrāk bija ieviesti divi koeficienti – lauku un pilsētas, kas arī radīja darba algas starpību, savukārt tagad būs septiņas dažādas proporcijas attiecīgiem reģioniem. Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) jau nosūtījusi Ministru prezidentam Mārim Kučinskim un K. Šadurskim vēstuli, kurā pauž savu neapmierinātību ar daudziem jaunās kārtības punktiem.

Visu rakstu lasiet 15. jūlija numurā.