„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+13.3 °C
daļēji mākoņains

Jauniešus studijām piesaistīs ar jaunām programmām

Augstskolās pašlaik aktīvi rit topošo studentu uzņemšana. Savu specialitāti jaunieši var iegūt kādā no 11 augstskolām Latvijā. Lai arī studējošo skaits kopumā ar katru gadu samazinās, Latgales augstskolas par studentu trūkumu sūdzēties nevarot, turklāt šogad piedāvā arī jaunas programmas, kas sola sagatavot darba tirgū pieprasītus speciālistus.  

Šogad visā valstī tiekot prognozēts par 10% studējošo mazāk, tāpēc augstskolas ir pievērsušās tālākizglītības iespējām, proti, piedāvā pārkvalificēties tiem, kas jau iepriekš ieguvuši augstāko vai profesionālo izglītību. Tāpēc tagad nav nekas neparasts, ja pirmajā kursā vienā solā ar vidusskolas absolventu sēž gados vecāks students ar lielu darba pieredzi, stāsta Daugavpils Universitātes (DU) mārketinga direktors Jānis Kudiņš.

Viņš uzskata, ka tuvākajā laikā DU diez vai pieaugs studiju programmu skaits, drīzāk  tiks pilnveidotas esošās, pielāgojot tās darba tirgus tendencēm. No jaunā mācību gada augstskolā varēs apgūt jaunu specialitāti – akvakultūru speciālists.

Rēzeknes Tehnoloģijas akadēmija šogad uzņems studentus divās jaunās pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmās „Pārtikas produktu pārstrāde” un „Ražošanas loģistika”, kuras ir akreditētas līdz studiju virziena „Ražošana un pārstrāde” akreditācijas termiņa beigām – 2019. gadam. Gan vienu, gan otru studiju programmu varēs apgūt 2,5 gados pilna laika studijās un 3 gados nepilna laika studijās. Ir pieejamas valsts finansētas budžeta vietas.

Visu rakstu lasiet 15. jūlija numurā.