„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+15.7 °C
nedaudz mākoņains

Vakanču daudz, tomēr darbiniekus nevar atrast

Latgales plānošanas reģions un Daugavpils dome aicināja uz konstruktīvu sarunu vietējos uzņēmējus, lai apspriestu kvalificētu kadru trūkuma problēmas un arī augsto bezdarba līmeni reģionā, kā arī Daugavpils un citu Latgales teritoriju gaidāmo iestāšanos speciālajā ekonomiskajā zonā (SEZ).

SEZ bija veltīts nesenais biznesa forums, uzņēmēju interese par to aug, paziņoja Daugavpils domes vadība. Plānots, ka SEZ aptvers 5% Latgales teritorijas, tie ir 72 000 hektāru, un uzņēmēji, investējot savus līdzekļus biznesa attīstībā, varēs saņemt uzņēmuma nodokļa atlaidi līdz 80% un citus atvieglojumus, lai gan par tiem pagaidām ir daudz neskaidrību. Pagaidām SEZ vēl nedarbojas, taču likums par to jau ir pieņemts, un reāli darboties tā sāks 2017. gada 1. janvārī. Pašlaik tiek veikta SEZ starta teritorijas iezīmēšana, to dara 21 Latgales pašvaldība. Daļa teritoriju paliks rezervē. „Daugavpilī mēs orientējamies uz teritorijām, kur ir ražošanas zonas un komercapbūve. Ja uzņēmējiem ir interese par kādu īpašu vai privātu teritoriju (ierobežojumu nav – valsts, pašvaldības vai privāta platība), var vērsties pie mums, pašvaldība izskatīs šo iespēju,” atzīmēja domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis. Latgales plānošanas reģiona Administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne paskaidroja SEZ darbības principu: uzņēmējs vispirms noslēdz līgumu ar SEZ pārvaldi, pēc tam seko investīcijas, un pēc gada, kad uzņēmējs pabeidz atskaiti par iepriekšējo gadu, jau var saņemt nodokļu atlaides, piemēram, 80% no peļņas nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa (ar noteiktiem nosacījumiem). Atvieglojumus saņemt uzreiz nevar, vispirms ir jāinvestē. Turklāt ir svarīgi, ka nepastāv investīciju zemākais slieksnis, var, runājot nosacīti, ieguldīt attīstībā kaut vai 1 eiro.

Uzņēmēji atzīmēja, ka nekur nav informācijas par SEZ darbības principiem. Savukārt ierēdņi apsolīja sniegt šos datus.

Visu rakstu lasiet 15. jūlija numurā.

Komentāri

15.07.2016 14:15
alike sobs
Tik lielu muļķību var izdomāt tikai DITON brālība ar Lāčauša palīdzību...