„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+19.4 °C
daļēji mākoņains

Vērtīgos zālājus vēlas saglabāt, taču valsts atbalsts ir niecīgs

Par bioloģiski vērtīgo zālāju platībām, kas atrodas dabas parkā „Dvietes paliene”, valsts maksā maz, zemākā atbalsta summa ir 55 eiro par ha, lai gan īpašniekam 1ha apsaimniekošana izmaksā aptuveni 150 eiro. To zemes īpašnieki no Bebrenes, Rubenes, Dvietes un Rīgas uzsvēra seminārā par bioloģiski vērtīgo zālāju apsaimniekošanas pieredzi, kas notika 6. jūlijā informācijas centrā „Gulbji” Bebrenes pagastā.

Seminārs bija viena no norisēm Latvijas Vides aizsardzības fonda finansētā projektā, un vērtīgo zālāju īpašnieki bija atbraukuši kuplā skaitā un sarīkoja jautājumu un iebildumu krustugunis LAD un Vides aizsardzības fonda speciālistiem un projekta dalībniekiem.

No 1992. gada z/s „Dimanti” Dvietes pagastā palienu pļavās, kas neatrodas dabas parkā, piena lopkopībā darbojas Anita Skrimble ar ģimeni. „Mūsu pļavās aug daudzi vērtīgi augi - Sibīrijas skalbe, dzegužkurpītes un daudz kas cits. Bioloģiski vērtīgo zālāju atbalsta maksājumiem neesam pieteikušies tikai tāpēc, ka neredzam ekonomisku pamatojumu. Esam aplēsuši, ka zāles pļaušanai, vālošanai, presēšanai ruļļos, izvešanai, tehnikas amortizācijai un pašu algām ir vajadzīgi vidēji 150 eiro/ha. Turklāt valsts rada daudz nevajadzīgas birokrātijas, piemēram, ko tas dod, ja es rakstīšu lauku vēsturi? Piešķirot atbalstu, valstij jāņem vērā, vai īpašnieks nodarbojas ar piena lopkopību vai gaļas lopkopību, vai varbūt pļavas nogana savvaļas lopi, kā to dara biedrība „Dvietes senlejas pagastu apvienība,” teica piensaimniece.   

Visu rakstu lasiet 19. jūlija numurā.