„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+16.1 °C
daļēji mākoņains

Rotko centrā – „Mirušās dvēseles” un pasaules keramika

Marka Rotko mākslas centrā atklāta jaunā izstāžu sezona, kurai, kā ierasts, jāpārsteidz arī pieredzējuši mākslas cienītāji. Uz Daugavpili atvesti Marka Šagāla darbi, pazīstamā britu mākslinieka Pola Hakslija gleznas un Latvijas grafiķa Aleksandra Dembo darbi, dažādu valstu keramika un divu jaunu Lietuvas un Turcijas autoru mākslas darbi.

96 Marka Šagāla oforti ir ilustrācijas Nikolaja Gogoļa poēmai „Mirušās dvēseles”, pie kurām mākslinieks strādāja pagājušā gadsimta divdesmitajos gados Parīzē. Franču valodā poēma tika izdota tikai pēc Otrā pasaules kara un uzreiz ieguva starptautisku atzinību. M. Šagāls poēmu pārstāstīja vēlreiz mākslas valodā, Gogoļa varoņus maksimāli pietuvinot autora raksturojumam. Marka Šagāla muzeja Vitebskā pārstāve Ludmila Hmeļņicka pastāstīja, ka M. Šagāla dzimtās pilsētas Vitebskā kolekcija nonāca 1999. gadā, to uzdāvināja mākslinieka mazbērni. Ofortu izstāde ir otrs Vitebskas muzeja un Rotko centra kopīgais projekts, 2014. gadā Daugavpilī  bija skatāma izstāde „Marks Šagāls un Eiropas avangardisti”. Citi „Mirušo dvēseļu” oforti ir vēl tikai trijos muzejos – Tretjakova galerijā un A. Puškina tēlotājmākslas muzejā Maskavā un Sanktpēterburgas Ermitāžā.

Visu rakstu lasiet 22. jūlija numurā.