„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 10. maijs
Piektdiena
Maija, Paija
+6.8 °C
apmācies

Aleksandrs ar velosipēdu dosies līdz okeānam

Lai nokļūtu līdz Portugālei un Atlantijas okeānam, kustību invalīds Aleksandrs Avdevičs no Lidas (Baltkrievija), jūnijā sēdās speciālā velosipēdā, ko Nīderlandes konstruktori ir radījuši pēc viņa skicēm. Puisis bija iegriezies arī pie draugiem Daugavpilī un „Latgales Laikam” pastāstīja, kāpēc viņš ceļo.

Ceļā līdz Daugavpilij jau bija nobraukti gandrīz 400 km, tie mēroti pa lielceļu un autovadītāji Aleksandru uzņemot ar sapratni. „Daži apstājas, apvaicājas, kurp dodos. Uzzinājuši, kas tas ir invalīdu velosipēds, neslēpj apbrīnu, kā es varu ceļot viens pats. Bija aizrādījums, ka velosipēdu krēslas stundās ir grūti pamanīt. Tas ir mans pirmais patstāvīgais ceļojums, nezināju, ka jāuzlīmē atstarojošās lentes. Braukt ir grūti lietus laikā. Es varu nobraukt 70-90 km dienā,” saka ceļotājs.  

Puisim nav strikta plāna, kur nakšņos un ko ēdīs. Tā kā viņš internetā ievieto video dienasgrāmatu, gan pazīstami, gan nepazīstami cilvēki raksta, lai viņš iebraucot ciemos, piedāvā naktsmītnes. Viņam sanāk apstāties arī telšu vietās, kur viņš pārnakšņo paša uzslietajā teltī. Tad Aleksandrs lielveikalos vai degvielas uzpildes stacijās iegādājas pārtiku un uz nelielas krāsniņas pagatavo maltīti.

Stāstot par interesanto velosipēdu, kuram ir vairāk kā 30 ātrumi, A. Avdevičs uzsver, ka tas ir konstruēts tā, lai kājas, kuras viņš nejūt, netiktu traumētas un lai nenogurtu rokas, turot stūri. Velosipēda aizmugurē ir piestiprināts saliekamais invalīdu krēsls, tāpat tam ir 4 nelielas mantu somas, kur var ielikt telti, guļammaisu, apģērbu, pārtikas rezerves, karoti, bļodu, krūzi, ūdens pudeli.  Viņš parādīja savu velosipēdu un līdzi paņemtās mantas -- ratiņkrēslu, ko var salikt dažās minūtēs, nelielu plītiņu, telti, guļammaisu, sauso pārtiku, rezerves kameras.

Visu rakstu lasiet 29. jūlija numurā.