„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+7.8 °C
skaidrs laiks

Vārkavas novadā atklāts Āfrikas cūku mēris

29. jūlijā Vārkavas novadā parādījās policijas dežūrposteņi, jo kādā saimniecībā bija atrasts Āfrikas cūku mēris. 

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Joffe „Latgales Laiku” informēja, ka cūku mēris ir skāris saimniecību, kurā ir 50 cūkas, tostarp 38 sivēni. PVD inspektori šos dzīvniekus ir likvidējuši, kā arī noteikuši aizsardzības zonu 3 km rādiusā un uzraudzības zonu 10 km rādiusā. Ir stājies spēkā arī aizliegums par gaļas produktu un mājdzīvnieku pārvietošanu, tāpēc policija kontrolē transporta līdzekļu kustību.

Tā kā saimniecībā bija konstatēti biodrošības noteikumu pārkāpumi, PVD pieļauj, ka īpašnieks nesaņems kompensāciju par cūku likvidēšanu.

„Latgales Laiks” Vārkavas novada domē uzzināja, ka Āfrikas cūku mēra skartajā saimniecībā ir arī blakus nozare - piena lopkopība.

Jāpiebilst, ka šī ir otrā reize, kad Vārkavas novadā atrada Āfrikas cūku mēri, pirmo reizi šī sērga kādā saimniecībā tika atklāta pirms 10 mēnešiem.