„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. maijs
Pirmdiena
Didzis, Gaidis
+8.9 °C
apmācies

Latgales zoodārzā ir kameņu ligzda un savi suvenīri

Zoodārza direktors Mihails Pupiņš saka, ka iedzīvotājiem nevajagot baidīties no zemes kamenēm, jo tās nav tik agresīvas kā savvaļas kamenes, jo tās ir pavairotas zookultūrā un tiek izmantotas kultūraugu ziedu apputeksnēšanai un siltumnīcās.

Kameņu ligzdu veido vairākas „istabas”,  ko savieno koridori, tajās dzīvo kameņu ģimenes. Darbīgie kukaiņi, sadalījušies vairākās grupās, sāka būvēt savas ligzdas tūlīt pēc apmešanās jaunajā mājvietā. „Ir ļoti interesanti tas vērot, jo kamenēm, tāpat kā bitēm, piemīt sociāla uzvedība,” saka Mihails, atgādinot, ka kamenēm pastāv stingra hierarhija. Ģimene pārvalda ciltsmāte. Pašlaik kameņu ligzdā ir aptuveni 200 kukaiņi.

Vērot kameņu dzīvi apmeklētāji varēs caur stikliem, ar kuriem aizvērti viņu „mājoklīši”. Visi mājokļi ir apgaismoti, izņemot vienu. Iedegt gaismu vienā no istabām apmeklētāji varēs paši, nospiežot slepenu pogu.

Visu rakstu lasiet 5. augusta numurā.