„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+19.3 °C
nedaudz mākoņains

Dzemdību nodaļu optimizācija nav tikai matemātisks aprēķins

Jaunā veselības ministre Anda Čakša nākusi klajā ar jauniem plāniem, proti, par dzemdību nodaļu optimizāciju valstī. Slimnīcās, kurās gada laikā pieņem mazāk nekā 700 dzemdības, plānots slēgt dzemdību nodaļas. Šajā gadījumā 11 slimnīcās dzemdības vairs netiktu pieņemtas.

Šādu ieceri ministre pamato ar Pasaules Veselības organizācijas pausto viedokli, ka optimālais dzemdību apjoms, kas ārstniecības iestādei būtu jāsasniedz, ir 700 dzemdības gadā. Pašlaik šādiem parametriem atbilst tikai astoņas slimnīcas - Daugavpils reģionālā slimnīca, Jelgavas pilsētas slimnīca, Jūrmalas slimnīca, Liepājas reģionālā slimnīca, Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca, Rīgas Dzemdību nams, Siguldas slimnīca un Vidzemes slimnīca.

Savukārt 11 slimnīcās šāds pakalpojums nākotnē vairs nebūtu pieejams, tostarp arī četrās Latgales ārstniecības iestādēs - Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībā, kur pērn notika 300 dzemdības, Preiļu slimnīcā (448), Jēkabpils reģionālajā slimnīcā (638) un Rēzeknes slimnīcā (569).  Pēc ministres paustā, šāds solis uzlabotu dzemdību aprūpes kvalitāti un mazinātu jauno māmiņu mirstību.

Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītājs Reinis Joksts atzīst, ka viņa vadītā ārstniecības iestāde kapacitātes ziņā ir gatava pārņemt citu Latgales slimnīcu  dzemdību nodaļu darba apjomu un nodrošināt šo pakalpojumu. Tomēr viņš uzskata, ka pagaidām par to runāt vēl esot pāragri, jo priekšā vēl būs diskusijas par dzemdību speciālistu piesaistīšanu. „Nosakot kvalitātes kritērijus, Veselības ministrijai būs jāizvērtē pakalpojuma pieejamība reģiona iedzīvotājiem. Tas nav vienkāršs matemātisks aprēķins,” saka R. Joksts.

Visu rakstu lasiet 5. augusta numurā.