„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+21.2 °C
daļēji mākoņains

Līvānos atdzimst stikla pūšanas tradīcijas

Pirms astoņiem gadiem tika slēgta Līvānu stikla fabrika ar vairāk kā simts gadu vēsturi, tomēr senajām stikla pūšanas tradīcijām nav lemts izzust. Līvānu pilsētas svētku laikā Latgales mākslas un amatniecības centrā tika atklāta jauna stikla pūšanas darbnīca, kur darbojas pieredzējis stikla meistars Aleksandrs Logvins.

Apmeklētājiem vēl nāksies nedaudz paciesties, iekams varēs vērot aizraujošo stikla pārvērtību procesu, jo darbnīca vēl strādā testa režīmā, saka Latgales mākslas un amatniecības centra vadītāja Ilze Griezāne.

Līvāni ir otrā vieta Latvijā, kur izveidota šāda darbnīca, līdzīga darbojas arī Jūrmalā, kur strādā stikla mākslinieks Juris Dunovskis. Viņš izlīdzējis ar padomiem darbnīcas izveidē saviem Līvānu kolēģiem. Ilze stāsta, ka doma par šādu darbnīcu bijusi jau sen, taču, pārņemot stikla muzeju pēc fabrikas bankrota, šī ideja uzvirmojusi no jauna, par ko varot pateikties arī bijušajam fabrikas stikla pūtējam Aleksandram Košeļevam, kurš nemitīgi par to atgādinājis. Pats meistars par nožēlu nepiedzīvoja darbnīcas atvēršanu, taču viņa pūliņi nav bijuši veltīgi. Par jaunās darbnīcas krusttēvu kļuvis Līvānu novada domes izpilddirektors Uldis Skreivers, ar kura iniciatīvu pašvaldība īstenojusi vērienīgo projektu.

Visu rakstu lasiet 5. augusta numurā.