„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+11.4 °C
daļēji mākoņains

Lietus neļauj nopļaut labību

Otrdienas rītā Naujenes pagasta z/s „Bebri” graudkopja Jāņa Gaideļa kombaini stāvēja bez darba, jo lietus atkal bija izmērcējis kviešu laukus. Tāpēc graudu mitrums ir liels -- 30%, saka zemnieks, izrādīdams „Latgales Laikam” amerikāņu kalti, kas strādā ar pilnu jaudu.

J.Gaidelis stāsta, ka kombainus uz lauka sūta tajā pašā dienā, kad ir nolijis. Šogad viņam ir apsēti 550 ha, kuros aug kvieši, rapsis un pupas.  „Man vēl jānokuļ 350 ha. Trīs dienās varam nokult 100 h, ja tikai nelīst. Lai gan Dievs nav devis labu laiku, tomēr esmu pārdevis jau 400 t kviešu. Šeit, kaltē, ir sabērta trīs dienās nokultā raža. Vairs nav brīvas vietas, kur tos bērt, lai gan kalte strādā nepārtraukti. Ja lietus nerimsies vēl nedēļu, graudi var sadīgt vārpās. Tādu ražu varēšu pārdot tikai lopbarībai. Priecē tas, ka raža būs labāka nekā pagājušajā gadā -- nokuļam ap 7 t/ha. Arī kvalitāte pagaidām atbilst pārtikas graudu prasībām un iepirkuma cena ir laba -- par 2. kategorijas pārtikas kviešiem maksā 144 eiro/t. Laukos nopelnīt var,” saka Jānis Gaidelis, bet piebilst, ka graudu iepirkuma cenas viņu uztraucot mazāk, lielākas raizes esot par nenokultajiem laukiem.