„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+7.9 °C
daļēji mākoņains

Lai atrastu pienācīgi atalgotu darbu, ir vajadzīgs laiks

Gandrīz puse vakanču, kuras publicētas Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Daugavpils filiāles mājas lapā, piedāvā minimālo darba algu. Savukārt Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka  vidējā neto darba samaksa Latvijā ir 631 eiro (bruto – 827 eiro).

No 500 līdz 750 eiro, kas pēc statistikas atbilst vidējai mēnešalgai valstī, Daugavpilī piedāvā tikai katra desmitā vakance.

NVA filiāles vadītājs Valērijs Kononovs atzīmē, ka darba algu svārstības esot saistītas ar ekonomisko situāciju, kas ietekmē uzņēmēju iespējas: „Daugavpilī aptuveni 47% no piedāvātās darba samaksas sākas ar minimālo algu. Šajā kategorijā ietilpst gan mazkvalificēti darbi, gan speciālisti – santehniķi, celtnieki, atslēdznieki utt. Darba devēji parasti saka, ka vienai vakancei vēlas cilvēku, kurš ir gatavs vienlaikus pildīt vairākas funkcijas.”

Darba devēji nevēlas tieši runāt par darba samaksu, sakot, ka tā ir sāpīga tēma, tāpēc negribas cilāt. Darba devējam ir svarīga darbinieka atdeve – peļņa, ko viņš var nest uzņēmumam.

Visu rakstu lasiet 19. augusta numurā.