„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+9.2 °C
daļēji mākoņains

Kalkūnu aprūpes centru sola nelikvidēt

25. augustā labklājības ministrs Jānis Reirs un tiesībsargs Juris Jansons kopā ar LM darbiniekiem, apmeklēdami  Valsts sociālā aprūpes centra „Latgale” filiāli „Kalkūni”, solīja, ka Kalkūnu bērnu namu nelikvidēs. Līdz oktobrim ministrija, Latgales plānošanas reģions un Daugavpils novada un pilsētas pašvaldība izstrādās pakalpojumu plānu, kas atbildīs Es finansētajam deinstitucionalizācijas projektam.   Filiāles „Kalkūni” vadītāja Skaidrīte Kazanova ministram un tiesībsargam parādīja visas 12 grupiņas, kurās  uzturas 138 klienti, tai skaitā 57 bērni.

Grupā bērniem ar dažādiem kustību un garīga rakstura traucējumiem bija pusdienlaiks. Bērni, sabraukuši ar ratiņkrēsliem pie garu garā galda, ar gardu muti ēda pusdienas. Ieraugot viesus, ēšana veicās lēnāk. Deviņi bērni ēd paši, bet vienam no viņiem rokas nekustas gandrīz nemaz, un sociālā aprūpētāja pacietīgi puiku baroja  ar karoti.

Citā grupā ir  redzami  tikai guloši bērni. Kādai meitenei ir smaga diagnoze, viņa no dzimšanas var tikai gulēt. Sociālās aprūpētājas gādā, lai meitenei nav izgulējumu. Kad ir pastaigas stundas, sievietes, paņēmušas uz rokām, iznes viņu turpat bērnunama dārzā baudīt saulīti.

Arī jauniešu grupā  astoņpadsmitgadīgs un divdesmit vienu gadu vecs puisis ir pilnīgi atkarīgi no sociālo aprūpētāju palīdzības. Ir arī grupa, kur atrodas veseli bērni vecumā līdz 2 gadiem. S. Kazanova pastāstīja, ka viņus gaida laimīgāka nākotne,  - viņus adoptē Latvijas vai ārzemju ģimenes. 

Pēc apspriedes aiz aizvērtām durvīm ministrs un tiesībsargs atbildēja uz mediju jautājumiem. „Es turpināšu izvērtēšanu, kuru uzsāku maijā pēc tikšanās ar Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāju Jāni Lāčplēsi. Lēmums par Kalkūnes bērnu nama slēgšanu nav galīgs lēmums, „ teica J.Reirs. Viņš uzsvēra, ka ir nepieciešamas kopējs ministrijas, Latgales plānošanas reģiona, pašvaldību un Kalkūnes bērnu nama atbildīgo darbinieku izstrādāts plāns, lai būtu pārliecība, ka, neslēdzot Kalkūnus,  izmantos milzīgo ES naudu, kas ir dota deinstitucionalizācijas plānam, un katra bērna stāvoklis uzlabosies.

Visu rakstu lasiet 30. augusta numurā.