„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+7.0 °C
skaidrs laiks

Aicina pārliecināt vecākus izvēlēties novada skolas

Pamatskolas un vidusskolas skolēnu skaita ziņā paliek mazākas, jo bērnu dzimst mazāk, turklāt vecāki izvēlas pilsētas vai citu novadu skolas, lai gan pašvaldības nežēlo līdzekļus infrastruktūras sakārtošanai  un skolotāju algu piemaksām, arī skolu administrācija cīnās par katru bērnu, „nosmeldamas” tos pat kaimiņiem. Šīs ir tikai dažas no atziņām, ko augusta nogalē skolu pieņemšanā pauda gan pedagogi, gan Daugavpils novada pašvaldības komisija.

Daugavpils novadā četras skolas jaunā skolas gada priekšvakarā ir piedzīvojušas kardinālas reformas. 1. septembrī, apvienojoties Birznieku un Tabores pamatskolai, durvis Birznieku skolas ēkā vērs Laucesas pamatskola, bet Skrudalienas skola ir pievienota Silenes pamatskolai. Pašvaldība, pieņemdama šos nepopulāros skolu reorganizācijas lēmumus, prognozēja, ka no 4 skolām, kur skolēnu skaits pēdējos gadus svārstījās no 40 līdz 60 bērniem, taps vismaz divas spēcīgas skolas ar ne mazāk kā 90 -- 100 bērniem. Šo cerību ir attaisnojis vienīgi Laucesas pamatskolas izveidošanas projekts. Te mācīsies 101 skolēns, tai skaitā 26 pirmsskolas izglītības vecuma bērni.Turklāt kabinetu, gaiteņu, virtuves remontos un ēkas pielāgošanā no pašvaldības budžeta ir ieguldīti vairāk kā 120 000 eiro.

Tikmēr Silenes pamatskolā 1. -- 9. klasē reģistrēti 57 bērni, savukārt 23 bērni apmeklēs pirmsskolas vecuma grupu, taču nav pirmās klases. Pagājušajās gadā šajā skolā mācījās vairāk kā 70 bērni.

„Mēs cerējām, ka uz Sileni pāries vismaz puse no 37 Skrudalienas pamatskolas bērniem, taču tikai 10 skolēni izvēlējās Silenes skolu, pārējie mācās galvenokārt Daugavpils skolas. Man nav saprotams, kāpēc tā ir noticis. Silenes pamatskola ir viena no modernākajām skolām novadā, tā atrodas labā vietā. Šeit darbojas sporta skolas brīvās cīņas nodaļa un vairāki pulciņi. Taču saskaņā ar likumdošanu vecāki ir tiesīgi izvēlēties skolu nevis pašvaldība,” atzina skolu pieņemšanas komisijas vadītāja, pašvaldības izpilddirektore Vanda Kezika.   

Visu rakstu lasiet 2. septembra numurā.