„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+10.8 °C
skaidrs laiks

Skatuve Alisei Danovskai ir iemācījusi nebaidīties kļūdīties

Jūnija vidū tika nosaukti pretendenti „Spēlmaņu nakts 2016” balvām 17 kategorijās, tostarp nominācijā „Gada jaunie skatuves mākslinieki”, kur astoņu jauno aktieru skaitā ir arī krāslaviete Alise Danovska. Viņa nominēta balvai par Hedvigas lomu  izrādē „Mežapīle” Latvijas Nacionālajā teātrī.

Jautāta par izjūtām, jau otru reizi tiekot nominētai kā jaunajai skatuves māksliniecei, Alise jautri teic: „Tas ir forši!”. „Spēlmaņu nakts” ceremonija aktieriem esot svarīgākais gada pasākums. „Ja tevi kā studenti pamana lielākie teātra kritiķi un novērtē, tad tie ir panākumi un iespēja iekļūt skatuves mākslinieku apritē,” saka aktrise. 

Nedēļu pirms jaunās teātra sezonas un mācību gada Alise atpūšas dzimtajā Krāslavā, ko uzskata par īstu kūrortpilsētu un sanatoriju, kurp viņu sirds velk arvien vairāk, taču iespējas radošajai izaugsmei viņa tomēr saskata lielpilsētā.

Topošā aktrise jau ir paguvusi nospēlēt lomas divās nozīmīgās izrādēs, turklāt abās tēlo bērnus, kuru dzīves ceļš izvēršas diezgan dramatisks. Pērn Alise tika nominēta „Spēlmaņu nakts” balvai šajā pašā kategorijā par Aņutkas lomu režisora Gata Šmita izrādē „Tumsas vara” Jaunajā Rīgas teātrī. Tā bija Alises pirmā loma uz lielās skatuves. Rakstnieka Ļeva Tolstoja lugas varone Aņutka ir desmitgadīgs meitēns, kas kļūst par smaga nozieguma aculiecinieci ģimenē, cenšas savā bērna prātā izprast notiekošo, kļūstot par pieaugušo sirdsapziņas balsi. 

Turpretī Latvijas Nacionālā teātra režisora Elmāra Seņkova iestudētajā izrādē pēc Henrika Ibsena pasaulslavenās lugas „Mežapīle” motīviem Alise tēlo četrpadsmitgadīgo Hedvigu, kura kļūst par savu vecāku melu upuri un, netiekot galā ar atklāto patiesību un pusaudzes pārdzīvojumiem, izdara pašnāvību. 

Visu rakstu lasiet 2. septembra numurā.