„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+7.0 °C
skaidrs laiks

Pirmā pasaules kara pēdas Daugavpils novadā ir visur

Daugavpils novadā Pirmais pasaules karš atstājis pēdas it visur. Visuzskatāmākie ir dzelzsbetona bunkuri, ierakumu pēdas. Vietējie iedzīvotāji pastāvīgi atrod liecības par vienu lielākajiem kariem cilvēces vēsturē – ieroču daļas, šāviņu atliekas, formastērpu elementus, sadzīves priekšmetus.

Šo mantojumu nolēma izmantot, vienlaikus atrisinot divus uzdevumus – piesaistot tūristus un gūstot atbildes uz jautājumiem par simts gadus senas pagātnes notikumiem.

Medumu pamatskolā pēta  kara laiku

Daugavpils novada pašvaldības aģentūra „TAKA” izstrādāja maršrutu pa Pirmā pasaules kara bunkuriem, kuri saglabājušies Medumu un Sventes pagastā.

„Šis ir ceturtais maršruts, ko piedāvā mūsu aģentūra. Tajā iekļauts muzeja apmeklējums Medumu pamatskolā, kā arī bunkuru, ierakumu līnijas apskate, maršruta noslēgumā – karavīru ēdienkartes pusdienas lauka apstākļos,” pastāstīja aģentūras vadītājs Rolands Gradkovskis, „pirmām kārtām, maršruts paredzēts skolēniem. Tas ir ļoti specifisks un, iespējams, piesaistīs tos, kuri interesējas par vēsturi.

R. Gradkovskis uzaicināja žurnālistus piedalīties testa braucienā, lai klātienē novērtētu maršruta plusus un mīnusus, tā iespējamo potenciālu.

Pirmā pietura – Medumu pamatskola, kurā, pateicoties vēstures skolotājai Miropijai Petkunei, izveidots muzejs.

Visu rakstu lasiet 6. septembra numurā.