„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+6.0 °C
nedaudz mākoņains

Jaunā paaudze nopietni interesējas par vēsturi

Krievu vidusskolas-liceja vēstures skolotājai Larisai Želvei šis mācību gads sākās ar priecīgu notikumu – viņa saņēma Ata Kronvalda balvu par panākumiem darbā ar talantīgiem skolēniem, audzēkņu augstajiem rezultātiem priekšmetu olimpiādēs un konkursos, kā arī par skolēnu zinātniski pētnieciskās darbības vadīšanu. Viņas audzēkņi beidzamajos gados ir ieguvuši astoņas godalgotas vietas dažādās vēstures olimpiādēs un konkursos.

Apbalvošanas ceremonija notika Rīgā, Melngalvju namā, skolotājus sveica Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis. „Tas bija ļoti satraucošs brīdis, neticējās, ka man, Sventes meitenei, prezidents pasniedz tik augstu apbalvojumu,” saka Larisa.

Larisas Želves pedagoģiskais stāžs ir 24 gadi. Profesijas izvēli noteica viņas skolotāji Sventes vidusskolā, kuri Larisa absolvēja. Viņa ar lielu pateicību atceras vēstures skolotāju Tatjanu Petroviču, kura prata radīt interesi par savu priekšmetu. Arī T. Petroviča pašlaik strādā licejā. Larisas Želves nākotnes izvēlē ir arī Innas Pipčenko, klases audzinātājas Aleksandras Perevalovas un citu pedagogu ieguldījums.

Lai iegūtu augstāko izglītību, Larisa sākumā devās uz Ļeņingradu, Hercena institūtu (pašlaik – A. Hercena Krievijas Valsts pedagoģiskā universitāte Sanktpēterburgā), taču dienā, kad notika iestājeksāmens, nolikās slimības gultā ar augstu temperatūru un angīnu. Acīmredzot, tā bija lēmušas zvaigznes, un viņa atgriezās Daugavpilī, lai lielisku pasniedzēju vadībā iegūtu krievu valodas, literatūras un vēstures skolotājas profesiju.

Larisas Želves pirmā darba vieta bija Zemgales koledža (pašlaik – Zemgales vidusskola). Viņa atceras, ka absolvēja augstskolu gadā, kad atcēla norīkojumus, tāpēc varēja gadīties tā, ka ar sarkano diplomu jādodas taisnā ceļā uz darba biržu. Taču koledžai bija vajadzīgs vēstures skolotājs, un viss veiksmīgi nokārtojās. Savukārt licejā Larisa strādā jau 14 gadus.

Visu rakstu lasiet 9. septembra numurā.