„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+5.9 °C
daži mākoņi

Tikai īsts vīrietis spēj uzņemties atbildību par ģimeni un bērniem

Ja gribi bērnam kaut ko iemācīt, tad vajag nevis runāt, bet rādīt piemēru, tā uzskata vienpadsmit gadus vecā Artēmija tētis Konstantīns Kozačuks, kurš sava dēla klasē izveidojis vecāku klubiņu, lai kopīgiem spēkiem īstenotu dzīvē nedaudz citādas audzināšanas metodes.

Konstantīns ir viens no aktīvākajiem tētiem Krāslavas Varavīksnes vidusskolā un cer pamazām sev rast arvien vairāk domubiedru. Jaunais mācību gads Artēmija klasē sākās aktīvi – ar kartupeļu talku Indras zemnieku saimniecībā „Bagātības”, kur bērni kopā ar vecākiem šķiroja saimnieka Andreja noraktos kartupeļus, dalījās vasaras iespaidos un cienājās ar saimnieces Olgas sarūpētajām pusdienām. 

Pateicoties Indras zemnieku atsaucībai, Konstantīns īstenojis vienu no savām idejām – radināt bērnus pie darba. Turklāt pasākums izvērtās par jauku labdarības akciju, jo savāktā raža vēlāk tika dāvāta Krāslavas Invalīdu biedrībai un veco ļaužu pansionātam „Priedaine”, pa maisiņam tika arī katrai talcinieku ģimenei. „Veciem ļaudīm vajadzīgi ne tik daudz paši kartupeļi, cik apkārtējo uzmanība un rūpes. To es arī gribu mācīt jauniešiem – rūpēties citam par citu un dalīties. Turklāt šajā saimniecībā tiek audzēti bioloģiskie kartupeļi, tātad veselīgi un garšīgi,” secina Konstantīns.

Pavasarī kopīgiem spēkiem paveikts vēl viens darbiņš - izveidota krāšņa puķu dobe pilsētā. Redzot, ar kādu entuziasmu bērni iesaistās šādos pasākumos un priecājas par sava darba rezultātu, Konstantīns ir pārliecināts, ka viņi turpmāk spēs novērtēt arī citu cilvēku paveikto. Divu gadu laikā, kopš izveidots vecāku klubiņš, Konstantīns sarīkojis arī vairākas ekskursijas, lai bērniem būtu izpratne par elementārām lietām, piemēram, no kurienes rodas siltums mājoklī, kur nonāk notekūdeņi. Atbildes uz šiem jautājumiem raduši sadarbībā ar uzņēmumiem „Krāslavas siltums” un „Krāslavas ūdens”, savukārt pašvaldības policija ir iepazīstinājusi bērnus ar savu darba ikdienu.

Izvērtējot mūsdienu izglītības sistēmu un paša dzīves pieredzi, Konstantīns secinājis, ka vecāki paši var daudz darīt savu bērnu labā, jo skola nespēj sniegt visas dzīvei nepieciešamās zināšanas.

Visu rakstu lasiet 9. septembra numurā.