„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+9.2 °C
daļēji mākoņains

Māla vardīte pavēra durvis uz mākslu

Augustā Naujenes Novadpētniecības muzeju apmeklēja Latvijas pazīstamākā tēlniece Valentīna Zeile.

Māksliniece atbrauca aplūkot darbus, kurus muzeja direktore Evita Kusiņa-Koļesņikova šovasar atveda no Parīzes. Tās ir bronzas un ģipša skulptūras, kā arī medaļas un fotogrāfijas. Vairākos simtos eksemplāru aplēstā kolekcija šobrīd tiek reģistrēta atbilstoši likumdošanai, lai darbi iegūtu eksponātu statusu. „Daudzi muzeji atzīst, ka mūs apskauž  par to, ka Naujenes novadpētniecības muzejs var glabāt Valentīnas Zeiles darbus. Šī kolekcija ir ļoti vērtīga,” uzņemot viešņu, sacīja muzeja direktore. 

Māksliniece, iepazinusies ar muzeju, ko viņa nebija apmeklējusi pēc ēkas rekonstrukcijas, pateicās par Zeiļu dzimtas telpu, kurā atrodas fotogrāfiju siena, kur tiek atskaņots viņas atmiņu stāstījumu un redzami seni mājas priekšmeti, tostarp tēva darinātais koka krucifikss. Tāpat Valentīna Zeile atzinīgi novērtēja rekonstruēto mākslas galeriju, kas nes viņas vārdu.

Māksliniece pauda gandarījumu, ka  pašvaldība ES naudu ir  ieguldījusi muzeja ēkā un Naujenes novadpētniecības muzejs tagad ir modernākais muzejs Latgalē:  „Bet te, manuprāt, paliek par šauru. Manu darbu būs vēl vairāk, jo Evita noteikti atvedīs tās skulptūras, skices, medaļas, kas atrodas manā privātajā kolekcijā. Es nevēlos, lai tās paliek Francijas valstij, un pēc tam to visu izpārdos vai pazudinās. Pašvaldībai jāpadomā par muzeja piebūvi. Es domāju, ka Evita ir pelnījusi pašvaldības vai valsts apbalvojumu, to jāiešķir obligāti par to milzīgo darbu, ko viņa ir izdarījusi, lai mani tēlniecības darbi, medaļas atgrieztos dzimtenē,” māksliniece teica „Latgales Laikam”.    

Māksliniece šķetina raibu raibos atmiņu pavedienus par Latviju, Parīzi, skolotāju profesoru Kārli Zemdegu, kurš ar saviem stāstiem par mākslinieka ceļojumiem pasaulē, vairoja toreizējās studentes Valentīnas ilgas pēc Francijas. Ierodoties Parīzē, Valentīna Zeile iepazinās ar mākslinieku Raimonu Korbēnu. Franču tēlniecības meistars, redzēdams latviešu mākslinieces talantu, atdeva viņai savu darbnīcu. Tur Valentīna Zeile ir darinājusi savu pirmo medaļu, kas bija veltīta franču jūrasbraucējam Īvam Žožefam de Kergelēnam. Viņas darbi ir kļuvuši par sava veida mākslas pieminekli Mstislavam Rostropovičam, Seržam Gensbūram, Andžejam Vajdam un citiem populārām kultūras zvaigznēm.

Māksliniece atzīst, ka franču mīma, mīļa drauga Marsela Marso skulptūra viņai ir vismīļākā: „Viņš mani gaida atnākam aiz šīs dzīves.”  

Visu rakstu lasiet 16. septembra numurā.