„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
neliels lietus

Ārsienas glezna vēsta par Dagdas vēsturi

Dagdā ir kļuvis par vienu apskates objektu vairāk – izveidota pilsētā pirmā ārsienas glezna, kurā attēlotas Dagdas senās dzirnavas. To uzgleznojis pilsētā pazīstams mākslinieks Jans Bartkevičs, bet idejas autors ir Dagdas novadpētniecības biedrības „Patria” vadītājs Aivars Arnicāns.

Vasarā, piedaloties pašvaldības izsludinātajā projektu konkursā “Sabiedrība ar dvēseli 2016”  iedzīvotāji blakus daudzdzīvokļu mājai izveidoja mājīgu lapeni, ierīkoja bērnu rotaļu laukumu un izveidoja oriģinālas puķu kompozīcijas. Pašvaldības konkursa „Dagdas novada ziedu dzīpari Latvijas villainē” nominācijā „Sakoptākā daudzdzīvokļu māja” viņi ieguva galveno balvu – 100 eiro, kas tika ieguldīti ārsienas gleznas izveidē.

„Šī glezna ir veltījums Latvijas valsts simtgadei, tā saglabās Dagdas seno dzirnavu attēlu nākamajām paaudzēm,” stāsta Aivars Arnicāns. Pirms trim gadiem viņa rokās nonākusi dzirnavu fotogrāfija, ko atsūtīja Dagdas muižnieka Kiborta mazdēls Rišards Labanovskis. Tā tapusi pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados. Dzirnavas jau sen izpostītas, dzirnakmeņi nozaudēti, metāllūžņos nodota dzirnavu sirds - spararats, bet par ēkas eksistenci atgādina vien drupas un dzirnavu dīķa ūdenskrituma šalkoņa.

Visu rakstu lasiet 16. septembra numurā.

Komentāri

16.09.2016 20:22
RITA
Līdzīgs ielas atainojums ir arī Maltā!Vienkārši un ļoti,ļoti skaisti!!!!