„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+8.7 °C
daļēji mākoņains

Skolēni kļūst par likumdošanas ķīlniekiem

Īsi pirms jaunā mācību gada Daugavpils novada dome pieņēma lēmumu, ka no 1. septembra pilnā apjomā kompensēs sabiedriskā transporta biļetes tikai tiem novadā dzīvojošajiem skolēniem, kuri mācās novada vispārizglītojošajās skolās. Līdz šim uz kompensāciju varēja pretendēt arī novada bērni, kuri mācās pilsētas vidusskolās.

Liels bija daudzu vecāku pārsteigums, kad septembra sākumā viņi saņēma šo ziņu. Sašutusi ir arī daudzbērnu ģimenes vecmāmiņa, pensionēta pedagoģe Rita Ļahiene, kuras vecākais mazdēls Armands šogad uzsāka mācības Daugavpils 12. vidusskolas 10. klasē. „Saskaņā ar iepriekšpieņemtajiem lēmumiem, ja pagastā nav savas vidusskolas, pašvaldība uzņēmās segt ceļa izdevumus skolēniem, kas dodas mācīties uz pilsētas vidusskolu. Kad uzzinājām par pieņemto lēmumu, radās jautājums, vai deputāti apzinās šāda balsojuma sekas? Vai viņi saprot, ka tādējādi ierobežo bērna tiesības saņemt vidējo izglītību?” pauž vecmāmiņa. Viņa vērsusies pie novada domes deputāta Edgara Kucina, kurš vien esot noplātījis rokas un taisnojies, ka neesot pats balsojis par šādu lēmumu un ka pie visa vainīga esot valsts likumdošana. Viņš ieteicis mazdēlu sūtīt mācīties Špoģu vidusskolā, kas atrodas vistuvāk skolēna dzīvesvietai, tad pašvaldība segšot transporta izdevumus. 

Par šādu piedāvājumu R.Ļahiene ir neizpratnē, jo ceļš līdz Špoģiem ir daudz  tālāks nekā līdz Daugavpilij, turklāt tiešo autobusa reisu nav, tāpēc bērnam ir jābrauc ar pārsēšanos. Tas esot gan ilgāk un tālāk, gan arī dārgāk, tāpēc viņa neredz nekādu ekonomiju.

Visu rakstu lasiet 16. septembra numurā.