„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+8.3 °C
skaidrs laiks

Līvānos stikls pārtop mākslas darbos

Stikla meistares Ingas Salmiņas darbnīcā jau top eglīšu rotājumi, kas izgreznos Latgales Mākslas un amatniecības centra lielo egli. Iepriekšējos gados eglītes zaros rotājušies rokdarbnieču veidotie cimdi, puzuri un māla zvaniņi, bet šogad par Ziemassvētku rotājumu kļūs oriģinālas figūriņas, ko darina stikla pulciņa dalībnieki. Rotājumu darbnīca darbosies līdz novembrim, un tajā var iesaistīties gan liels, gan mazs.

Dzīvojot Līvānos, kur savulaik darbojās slavena stikla rūpnīca, esot pašsaprotami turpināt iesāktās tradīcijas un tās attīstīt, saka Inga, kura pati gan nekad nav strādājusi rūpnīcā, toties prot stikla gabalu pārvērst īstā mākslas darbā. Šīs prasmes apguvusi radošās apvienības „Artissimo” rīkotajās nodarbībās Čehijā, kas ir slavena ar saviem stikla meistariem, taču lielākoties visas prasmes apgūtas, pašai mēģinot un darbojoties.

Inga atzīst, ka stikls ir kas vairāk nekā materiāls, tas ir dzīvesveids. Pēc izglītības viņa ir mākslas pedagoģe un ekonomiste. Ilgus gadus strādāja Līvānu mākslas skolā, mācot bērniem visdažādākos mākslas virzienus. Sākotnēji pati aizrāvusies ar eļļas gleznošanu, kas joprojām ir Ingas darbības pamatvirziens, taču nu viņa pievērsusies arī stiklam.  

Būdama radošās apvienības „Perspektīva” vadītāja, Inga Salmiņa pirms dažiem gadiem ar pašvaldības, Kultūrkapitāla fonda un Latgales reģiona attīstības aģentūras atbalstu īstenoja projektu par stikla kausēšanas darbnīcas izveidi, tā atrodas Līvānu Inženiertehnoloģiju un inovāciju centra telpās. Šovasar Latgales Mākslas un amatniecības centrā atklāta moderna stikla kausēšanas darbnīca. Inga radoši darbojas abās ēkās, taču visbiežāk viņu var sastapt rosāmies sava darbnīciņā. 

Visu rakstu lasiet 30. septembra numurā.