„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+18.3 °C
daži mākoņi

Par netīru dūmvadu vaina nav jāuzveļ stārķim

Daugavpils skursteņslauķis, Latvijas skursteņslaucītāju amata brālības biedrs Georgijs Kudrjavskis piedalījās starptautiskajā skursteņslauķu kongresā, kas notika septembra sākumā Itālijas pilsētā Santa Marija Madžore.

„Tas bija 35. kongress. Šoreiz piedalījās 38 valstu delegācijas no visas Eiropas, kā arī no ASV un Japānas. Kongress ir gan dalīšanās pieredzē un diskusijas par aktualitātēm, gan arī svētki. Tā pēdējā dienā, kas bija svētdien, pilsētas aizbildnes Svētās Dievmātes baznīcā notika dievkalpojums un skursteņslauķu gājiens. Mēs nogājām 4 km. Mūs vēroja neskaitāmi tūkstoši aplaudējošu itāļu. Viņu sejas bija nosmērētas ar sodrējiem, pat zīdainītim degungals bija sodrējos. Tā viņi pauž vēlēšanos vismaz vienu dienu līdzināties skursteņslauķim, solidarizēties ar viņu,” Georgijs teica „Latgales Laikam”.

Skursteņslauķi, zinot, ka būs daudz skatītāju, bija paņēmuši līdzi suvenīrus. Latvijas delegācija dāvināja konfektes un žetonus ar skursteņslauķa attēlu. Bija delegācijas, kas ziedoja pat skursteņslauķa svārku pogas. Stāsta G. Kudrjavskis: „Mēs aizvietojām pogas ar žetoniem -- vienā pusē bija uzrakstīts Latvija, bet otrā pusē -- tāds pats skursteņslauķis, kāds ir attēlots uz pogām. Pogas gatavo no metāla, vēlāk tās piekausē ar sudrabu pie stiprinājuma, tāpēc tās izmaksā dārgi. Gan darba, gan goda svārkiem ir jāpiešuj pa 12 pogām. Tās gatavo speciālās darbnīcās.”

Pirmo reizi kongresu vēsturē skursteņslauķiem, kas bija tērpušies goda svārkos, bija jāpanes liels karstums +37-+39o . Skursteņslauķi visā pasaulē nēsā melnu darba un goda apģērbu un melnu cilindru, atšķiras vienīgi siksnu metāla sprādzes un pogu attēls. Daudzās delegācijās varēja ieraudzīt jau skursteņslauķu dinastijas -- tēvu, dēlu un mazdēlu. 

Visu rakstu lasiet 30. septembra numurā.