„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+16.0 °C
skaidrs laiks

Dzirkstī maģisks un reāls Jānis Streičs

Kinorežisors Jānis Streičs savās filmās centies rast atbildi jautājumam, kas ir latvietis, kāds ir viņa kods, bet mēs centīsimies saprast, kas ir viņš pats, meklējot atbildi uz jautājumu – kas tu esi, Jāni Streič?  Tā tautā iemīļotā kino meistara 80 gadu jubilejas notikumu Latgales koncertzālē „Gors” ievadīja vakara vadītāji un vienlaikus arī viņa aktieri - meita Viktorija Streiča un  Artūrs Skrastiņš.

Viktorija, tikko iemācījusies staigāt, ir redzama kartupeļu vagā filmā „Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, vēlāk  spēlē  filmā „Ipolits”. Savukārt Artūrs Skrastiņš ir enerģiskais Beisiks no „Likteņdzirnām”.

Lai arī meistars smaidot atzinās, ka savulaik neesot aizgājis stādāt uz Drāmas teātri, jo baidījies no aktieriem, Olga Dreģe, kas Jāņu svinēšanā neiztrūkstošajā Streiča „Limuzīna Jāņu nakts krāsā” skatīšanās reizē pie mums atnāk kā vēsturniece Dagnija ar salto sirdi, gan atcerējās pretējo – aktieri esot baidījušies no Streiča. Kurš vairs izšķirs, kā patiesībā bija, meistara un viņa aktieru sadarbībā ir tapušas filmas, kuras esam gatavi skatīties vēl un vēl, ikreiz atklājot ko jaunu un nez kuro reizi gaidot, kad Edgara Pāvula tēlotais režisors Džims Longtons savai audzēknei Džūlijai Lambertei (Vijai Artmanei) mācīs lielo dzīves gudrību – jo lielāks aktieris, jo lielāka pauze. Jāpiebilst, ka Somerseta Moema romānā, kuru ekranizēja Jānis Streičs, šos vārdus neatrast, jo, kā vienā no intervijām atzinies režisors – šī teiciena autortiesības piederot viņam, nevis Moemam.

Visu rakstu lasiet 4. oktobra numurā.