„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+9.1 °C
skaidrs laiks

Pagaidu darbos likvidē izgāztuves un gatavo putnu būrīšus

Ilūkstes novadā daudzus ikdienā nepieciešamos darbus veic algoto pagaidu sabiedrisko darbu strādnieki, kurus pašvaldībai ir norīkojusi Nodarbinātības valsts aģentūra (VNA).

Ilūkstes novada pašvaldības Ilūkstes pilsētas labiekārtošanas darbu un komunālās saimniecības pārzine Indra Madarniece stāsta, ka bezdarbnieki paveic ļoti daudz: „Algotos pagaidu sabiedriskos darbus veic lielākoties pirmspensijas vecuma cilvēki, vidējais vecums ir 45-55 gadi, kuri ilgāku laiku vai pēkšņi ir bez darba vai kuriem ir sava saimniecība un ģimene, tāpēc viņi nevar doties peļņā uz Rīgu vai ārzemēm. Novadā sabiedriskajos darbos  ir nodarbināti cilvēki, kuriem ir pavāra, kulināra un traktorista diploms. Taču darba devēji vēlas gados jaunākus cilvēkus, kuriem ģimenē nav mazu bērnu. Kāda sieviete darba intervijā pateica, ka viņas ģimenē ir 5 mazgadīgi bērni, un  saņēma atteikumu. Darba devējs baidās, ka bērni slimos, tāpēc sieviete bieži nebūs darbā. Bezdarbnieki ir  čaklās rokas, kas dara tā saucamo „melno darbu”. Mēs katru gadu cīnāmies ar stihiskajām izgāztuvēm. Arī šo darbu paveic algoto pagaidu sabiedrisko darbu strādnieki.”

Ilūkstē bezdarbnieki ir iesaistīti arī ielu sakopšanā, zāles pļaušanā un savākšanā, puķu dobju ravēšanā un laistīšanā, apdobju aprakšanā, bērnu rotaļu laukuma konstrukciju krāsošanā, malkas kraušanā un transportēšanā, kapsētu sakopšanā. Šovasar zāle bija jāpļauj katru nedēļu. Vienā piegājienā jāsakopj vismaz 4,5 ha mazo zālienu, estrādes, grāvju un caurteku teritoriju. Kad notika pošanās Ilūkstes novada svētkiem, visas ziedu un rotājumu instalācijas pagatavoja un uzstādīja ar bezdarbnieku atbalstu. Tāpat viņi piedalījās  bērnu rotaļu laukuma Zemnieku ielā remontdarbos un labiekārtošanā.

Visu rakstu lasiet 4. oktobra numurā.