„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+15.2 °C
apmācies

Ugunsgrēks māca dzīvot citādi

Kalkūnes pagasta z/s „Jaundzintari” saimnieks Genādijs Gorkins pagājušajā nedēļā piedzīvoja ugunsnelaimi, kas nopostīja saimniecības angāru ar kalti, 40 t rapša, traktoru, graudu tīrīšanas iekārtu, lauksaimniecības tehnikas aprīkojumu un darba rīkiem. „Ugunsgrēks un jebkura cita nelaime iemāca tev dzīvot citādi,” saka zemnieks.

Ugunsgrēks izcēlās pagājušās ceturtdienas, 29. septembra, vakarā. Kaltes angārā bija sabērta pēdējā pupu un rapša raža. Genādijs ar strādniekiem gāja apraudzīt, kā strādā kalte. Angārā viņi ieraudzīja liesmu pārņemtu kaltes kurtuvi. Uguns strauji izplatījās, liesmas ieskrēja izkaltētā rapša un pupu maisos, un, kā atminējās Genādijs,  -  tos vienkārši aprija. Viņš tādas liesmas redzējis pirmo reizi. Uguns pārmetās arī uz traktoru, kuram bāka bija pilna ar dīzeļdegvielu (vismaz 400 l), jo bija paredzēts, ka tas no rīta izbrauks uz lauka. Degviela straumītēs tecēja pa cementa grīdu un dega. Kamēr vīri stūma projām vienu piekabi ar rapsi, ko kaimiņš bija atvedis kaltēšanai, uguns iemetās otrā. Tā sadega, tāpat arī darbarīki. Vīri nesa ūdeni no notekūdeņu dīķa, izmisīgi cīnījās ar uguni, taču caurvējš angārā liesmas dzina uz priekšu. Pēc 20 minūtēm atbrauca ugunsdzēsēji. Viņi šo cīņu pabeidza tikai trijos naktī. 

„Pirtī bija ūdens šļūtenes, taču, aizdegoties kaltei, pazuda elektrība. Uguni varējām dzēst tikai ar spaiņiem. Izglābām vienu rapša piekabi un cisternu ar 3 t dīzeļdegvielas. Temperatūra ēkā bija tik augsta, ka angāra metāla plāksnes sačokurojās kā rudens lapas un sadega koka konstrukcijas, kas plāksnes savienoja ar metāla stalažām. Labi būtu, ja stiprs vējš pūstu vismaz vēl dažas dienas, lai postaža sabruktu pati. Tā daļa, kas bija pie kaltes, jau ir sagāzusies. Cilvēkam tur iet ir bīstami,” saka G. Gorkins, rādot postažu.  Zemnieks tagad nolēmis vismaz divus ugunsdzēsības aparātus novietot pie ārdurvīm, nevis pie kaltes. Liesmas bija tik lielas, ka vīri līdz baloniem nav varējuši nokļūt.

Visu rakstu lasiet 7. oktobra numurā.