„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+8.7 °C
skaidrs laiks

Uz skatuves – pasaka par mīlestību, paranoju un varu

Šodien Daugavpils teātrī būs pirmizrāde iestudējumam „Kailais karalis” – tā ir pasaka ar drāmas elementiem un dziļu sociāli politisku zemtekstu.

Izrāde balstīta uz Hansa Kristiana Andersena pasakām „Cūkgans” un „Karaļa jaunais tērps” Jevgeņija Švarca interpretācijā un Vilhelma Haufa pasaku „Jaunais anglis”. To iestudējis Daugavpils teātra valdes priekšsēdētājs Oļegs Šapošņikovs, kurš pirmo reizi piecos gados, kopš dzīvo Daugavpilī, izlēmis kāpt uz skatuves, lai tēlotu galveno lomu, kā arī horeogrāfe Irina Saveļjeva.

Oļegs Šapošņikovs attēlots izrādes afišā, tiesa, grimā viņu ir grūti pazīt. Tēlot galveno lomu viņu pierunājusi Irina. „Man dažkārt ir bijis iespaids, ka iestudēju izrādi par sevi. Karalis taču ir despotisks, padumjš. Arī es dažkārt šādi uzvedos. Saprotiet, kā gribat, man nav iebildumu,” viņš saka. Irina Saveļjeva atzīmēja, ka Oļegam tas bijis ellišķīgs darbs – vienlaikus apvienot sevī gan aktieri, gan režisoru.

O. Šapošņikovam piemīt talants pārsteigt un atklāti paust savu viedokli. Arī kārtējā preses konferencē viņš izteica savas domas par šodienas izrādi. Iestudējumā, kura pamatā ir deju etīdes, aiz pasakas sižeta par princesi un cūkganu slēpjas cits stāsts – par to, kā vara ietekmē cilvēku. Ne velti afišā ir ietverta šaha tēma, tā tiks apspēlēta izrādē un ne tikai tērpu krāsās. „Izrāde atgādina politisko teātri, tajā ir daudz asociāciju un mājienu. Bet es gribu aizsteigties priekšā visādiem aplamiem spriedelējumiem, kuras mums pēc tam „piešūs”. Manuprāt, Latvija, un ne tikai tā, redzot, kas notiek Eiropā un pasaulē, slīgst paranojā. Turklāt paranoidālās noslieces pastiprinās. Es runāju par to, ka katrā darbībā nav jāredz valsts nodevība un provokācija. Tādējādi izrāde ir par paranoju, cilvēku bailēm un aizspriedumiem, kuri viņus padara par vadāmu baru,” atzīmēja režisors.

Visu rakstu lasiet 7. oktobra numurā.