„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+16.4 °C
skaidrs laiks

Daugavpils Universitātē notiks interaktīva lekcija par HIV/AIDS

“Kā HIV attiecas uz mani?” – tā saucas izglītojoši interaktīva lekcija, kas notiks 19. oktobrī Daugavpils universitātē. Lekcija notiek informatīvās kampaņas #REIZIGADĀ ietvaros. Studentu auditoriju pirms lekcijas uzrunās kampaņas vēstnesis – ielu sporta kustības “Ghetto Games” līderis Raimonds Elbakjans. Tik interaktīvā veidā par HIV un AIDS Latvijā vēl nav runāts!

“Gandrīz 7000 cilvēku Latvijā inficēti ar HIV. Kamēr pasaulē jaunatklāto HIV gadījumu skaits samazinās, Latvijā šis skaits palielinās. Latvija ieņem 2. vietu Eiropas Savienībā (ES) pēc jaunatklāto HIV gadījumu skaita uz 100 000 iedzīvotāju, kā arī 1. vietu ES pēc jaunatklāto AIDS gadījumu skaita*, kad slimība tiek atklāta tās pēdējā stadijā.  HIV šeit eksistē, strauji izplatās un tiešām attiecas uz visiem seksuāli aktīviem cilvēkiem, jo īpaši heteroseksuāliem,” tā uzsver kampaņas rīkotāja - biedrības “Baltijas HIV asociācija” valdes priekšsēdētāja Inga Upmace.

Kampaņas #REIZIGADĀ mērķis ir mazināt sabiedrības aizspriedumus par infekciju un iedrošināt cilvēkus meklēt iespēju veikt HIV testu ik gadu gan pēc paša iniciatīvas, gan atsaukties ģimenes ārsta aicinājumam, ja ārsts redz indikācijas testa veikšanai.

 Kampaņas laikā vairākos uzņēmumos un augstskolās notiks izglītojoši interaktīvas lekcijas, lai uzrunātu tieši to auditoriju, kas ir visapdraudētākajā vecuma grupā 20-40 gadi un dzīvo pārliecībā, ka “HIV uz mani neattiecas”. Pirms lekcijas ievadvārdus teiks Raimonds Elbakjans, bet lekciju interaktīvā veidā noturēs Latvijas Infektoloģijas centra infektoloģe, dermatoveneroloģe Inga Januškeviča un Latvijas improvizācijas teātra pasaules uzlecošā zvaigzne – aktieris Rūdolfs Kugrēns. Šādā formā par HIV un AIDS Latvijā vēl nav runāts, tāpēc uz lekciju gaidīti gan studenti, gan augstskolas pasniedzēji, darbinieki un citi interesenti.

 “Jaunieši, kas ir aktīvi studijās un sportā, ir tikpat aktīvi savā seksuālajā dzīvē! Vajag stāstīt par drošu seksu un aicināt regulāri pārbaudīties uz HIV!” uzsver kampaņas vēstnesis, Austrumeiropā lielākās ielu sporta un ielu kultūras kustības “Ghetto Games” līderis Raimonds Elbakjans, lai tādejādi iedrošinātu cilvēkus pārvarēt bailes un aizspriedumus.

Latvijā infekcija šķērsojusi tā dēvēto riska grupu robežu, tagad speciālisti runā par riska uzvedību, un tāda piemīt cilvēkiem visos sociālajos slāņos un vecuma grupās. Tā vairs nav narkomānu vai homoseksuālu cilvēku slimība. Galvenais izplatības ceļš ir heteroseksuāls un jaunais HIV pacients vizuāli maz atgādina tēlu no mūsu vecajiem stereotipiem. Pasaules Veselības organizācijas aplēses liecina, ka realitātē inficēto Latvijā varētu būt vismaz divas reizes vairāk nekā rāda statistika. Tāpēc ir svarīgi veicināt testēšanu, jo HIV tests ir vienīgais veids, kā noskaidrot savu HIV statusu.

Lekcija 19.oktobrī plkst. 11.30 auditorijā Nr.130.

Kampaņu rīko biedrība „Baltijas HIV asociācija”, atbalsta „GlaxoSmithKline Latvia”, īsteno aģentūra „LEAD. Korporatīvā komunikācija”.

*Dati - ECDC, WHO HIV/AIDS Report Europe 2014