„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+16.4 °C
daži mākoņi

Medicīnas un politikas izrāde turpinās

Diskusijās par nākamā gada valsts budžetu valdībā spriež par iespējamajām izmaiņām veselības aprūpes finansēšanā, lai pakalpojumus padarītu pieejamākus. Saprotams, ka gan mediķi, gan pacienti ir ieinteresēti finansējuma palielināšanā. Septembra nogalē pie Saeimas ēkas notikušo Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) protesta akciju „Par Tautas Dzīvību!” atbalstīja vairāk nekā 500 dalībnieku.

Ar devīzi „Par tautas dzīvību” mediķi izspēlēja izrādi, kurā darbojās Nāve un Tautas dzīvība. Pie Saeimas sākta parakstu vākšana, lai atbalstītu vēstuli deputātiem, kurā izteiktas prasības palielināt finansējumu veselībai, kā arī brīdinājums politiķiem, ka, nepiešķirot medicīnai lielāku finansējumu, vēstuli parakstījušie cilvēki par viņiem vairs nebalsos.

Viena no arodbiedrības prasībām ir veselības aprūpes budžeta palielināšana 2017.gadā līdz 3,25% no IKP, 2018.gadā – līdz 3,5%, 2019.gadā – līdz 3,75%, bet 2020.gadā – līdz 4% no IKP. Šobrīd medicīnai tiek atvēlēti aptuveni 3% no IKP.

Parakstu vākšanas kampaņa turpinās joprojām, bet mediķi sola arvien jaunas protesta akcijas, savukārt dienā, kad no Finanšu ministrijas nākamā gada valsts budžeta portfelis tiks nests uz Saeimu, pie parlamenta ēkas tiek solīts izklāt „Nāves paklāju” un pat izvietot slimnieku gultas. Pēc tam Saeimai tiktu iesniegti arī savāktie iedzīvotāju un mediķu paraksti.

Visu rakstu lasiet 14. oktobra numurā.