„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+9.9 °C
daļēji mākoņains

Seniori sūdzas par pensijām un ģimenes ārstiem

Daugavpilī 1. oktobrī notika pirmais pensionāru forums, pēc kura rezultātiem Daugavpils dome nolēma sarīkot četras tikšanās ar aktīvu un lielu iedzīvotāju daļu, lai apspriestu dažādas tēmas. Pirmā tikšanās ar senioriem bija veltīta veselības aprūpes un sociālās aizsardzības jautājumiem. Nozaru speciālisti informēja par aktualitātēm, bet pensionāriem bija iespēja uzdot viņiem jautājumus un pastāstīt par problēmām.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Daugavpils filiāles vadītāja Dace Raciņa atgādināja klātesošajiem, ka šogad tika veikta 2010. gada piešķirto pensiju indeksācija, turklāt indeksācija notika arī 1. oktobrī. Daugavpilī pārrēķināja aptuveni 2600 pensijas, kuras piešķirtas 2010. gadā, tāpēc daudzi pensionāri jautāja, kāpēc viņu pensija nav pārrēķināta, bet, piemēram, kaimiņam pensija pieaugusi, kā arī – kāpēc nav piemaksas par stāžu. D.Raciņa aicināja ar jautājumiem par pensiju vērsties VSAA personīgi, jo katrs gadījums ir individuāls. Atnākt uz individuālu konsultāciju var, iepriekš piesakoties.

Pensionāri interesējās, kāpēc, pārceļoties uz ārzemēm, Latvijas pensiju izmaksā bez piemaksas par stāžu (izdienu) līdz 1996. gadam? „Piešķirot piemaksu par stāžu, valstī tādējādi centās izlīdzināt situāciju pensionāriem, kuri jau sen bija aizgājuši pensijā. No 2012. gada 1. janvāra Latvijā netiek piemaksāts par stāžu. Šo piemaksu izmaksā nevis no sociālā, bet valsts budžeta. Ja cilvēks ir pametis valsti, „eksportē” tikai viņa pamatpensiju,” atbildēja D. Raciņa, piebilstot, ka, aizbraucot no Latvijas, pensionārs vairs nesaņem arī sociālos pabalstus.

Visu rakstu lasiet 14. oktobra numurā.