„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+17.3 °C
daži mākoņi

Vabolē atcerēsies Antona Skrindas devumu Latgalei

21. oktobrī Vaboles Skrindu dzimtas muzejs rīkos ārsta, rakstnieka un sabiedriskā darbinieka Antona Skrindas 135 gadu jubilejas atceres pasākumu.

Turklāt visu oktobri muzeja darbinieki rīko vēstures stundas Daugavpils novada skolās, iepazīstinot jauno paaudzi ar A.Skrindas devumu Latgalei.

Antona Skrindas (1881-1918) dzīve aizsākās toreizējā Līksnas pagasta Liepu Mukānos četru bērnu ģimenē. Viņš pabeidza Līksnas skolu, Pēterpils Svētās Katrīnas proģimnāziju, vēlāk ar sudraba medaļu absolvēja Pēterburgas Kara medicīnas akadēmiju. Kad Krievijā sākas 1905. gada revolūcija, A. Skrinda emigrēja uz Šveici, kur Bernes universitātē turpināja studēt medicīnu. Atgriezies Krievijā, viņš bija ārsts Krasnojarskā, Kanskā, Verhnedvinskā un citos reģionos. Lai gan A. Skrinda 1913. gadā pārbrauca uz Latviju, tomēr pēc gada viņu komandēja par kara ārstu uz Grodņu, no turienes ceļš tālāk veda uz Austrumprūsiju, kas bija ierauta Pirmajā pasaules karā. Diemžēl, A. Skrinda nokļuva vācu armijas gūstā, kur mira no asins saindēšanās. Viņš bija precējies, izlolojis divas meitas.

Visu rakstu lasiet 18. oktobra numurā.